Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorlopig geen edelherten in Drents-Friese Wold

27 juni 2017

Edelherten en damherten zijn voorlopig nog niet welkom in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat concludeert de stuurgroep.

Voorlopig geen edelherten in Drents-Friese Wold

Edelherten en damherten zijn voorlopig nog niet welkom in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat concludeert de stuurgroep, die zich buigt over de plannen om de herten toe te laten in het natuurgebied. Door ontbrekend draagvlak onder omliggende boeren blijft een unaniem advies uit.

Breder belang dan landbouw

‘De komst van edelherten en damherten naar het Drents-Friese Wold zou een aanwinst zijn voor de natuur en de recreatie,’ reageert provinciaal ambassadeur Taco van den Heiligenberg van Natuurmonumenten teleurgesteld. ‘Ik snap dat de boeren niet zitten te wachten op de herten, maar het gaat hier om een breder belang. Ik hoop dat het LTO hun standpunt heroverweegt en daar recht aan wil doen.’

Positief voor economie

De toegevoegde waarde van de herten voor het nationaal park blijkt uit het uitgebreide onderzoek dat de stuurgroep liet doen. Herten zorgen met hun gegraas voor een rijkere natuur. Zo zorgen ze voor afwisseling in de begroeing en transporteren ze zaden van planten via hun vacht. De maatschappelijke lusten van de herintroductie van edelherten en de spontane vestiging van damherten in het natuurgebied zijn groter dan de lasten. Uit het onderzoek blijkt dat de verwachte inkomsten veel hoger zijn dan de kosten. De recreatiesector is van groot belang voor de regionale economie. In Drenthe is de omzet 1 miljard euro. De Vereniging van Recreatieondernemers (Recron) liet de stuurgroep enthousiast te zijn over de herintroductie van groot wild. Van de Heiligenberg gaat er daarom vanuit dat het gaat om uitstel en geen afstel.

placeholder

Geen onnodige barrières

De landbouwsector liet eerder al weten dat ze de komst van edel- en damherten alleen zien zitten als er een hek komt rondom het hele Drents-Friese Wold. ‘Dat zou een barrière zijn voor veel dieren. De natuur in Nederland is al zo versnipperd,’ reageert Van den Heiligenberg. ‘Het is een goed idee om met hekken landbouwgewassen te beschermen, maar de natuurverbindingen naar andere natuurgebieden afsluiten is ongewenst en niet nodig.’

Genieten van groot wild

Het onderzoek dat de stuurgroep liet uitvoeren staat niet op zichzelf. Uit de Groot Wild Enquête die Natuurmonumenten in 2013 hield, bleek ook dat mensen graag grote dieren zoals edelherten in de natuur zien. Ze vinden ook dat dieren vrij moeten kunnen trekken tussen gebieden. Mensen willen geen hekken rondom een natuurgebied, die barrières vormen voor mens en dier. Om de schade aan landbouwgewassen te minimaliseren zijn maatregelen nodig en voor gewas schade moet een goede regeling komen.