Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden LIFE Drents-Friese Wold afgerond

15 mei 2020 | Lian Flikkema

Kleine zonnedauw, draaihals, heikikker... voor al die bijzondere planten en dieren is Natuurmonumenten hard aan het werk geweest in het nationaal park. De werkzaamheden waren onderdeel van een groot hertstelproject LIFE Going up a level in het Drents-Friese Wold en Leggelderveld. Nu zijn de grote machines verdwenen, het gebied is natter geworden en de natuur kan het weer overnemen.

Heikikker

Er is veel gebeurd!

Natuurmonumenten heeft sloten en greppels gedempt, bomen langs de venranden verwijderd, kleinschalig geplagd en er kwam een geleidelijke overgang tussen heidelandschap en bos. Zo krijgen planten en dieren van droge en natte heide, maar ook van een zestal vennen weer meer ruimte.

En het resultaat?

Er is weer een uitgestrekt heidegebied met een geleidelijke overgang naar de bossen. De vennen liggen er weer in volle glorie bij; helder, beschut met veel verschillende planten in de randen. Dit is het leefgebied van tal van bijzondere dieren zoals bijvoorbeeld de gevlekte witsnuitlibel. Op het einde van het voorjaar, met een piek in mei en juni, scheren deze majestueuze, zeldzame libellen boven en rond het water.

Gevlekte witsnuitlibel

Zelf zien?

Loop de wandelroute door Berkenheuvel en geniet van de duizelingwekkende vluchten van een libel.

Meer weten over het LIFE-project?

Kijk dan op LIFE Going up a level of op de site van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

gecombineerde logo's LIFE Going up a level
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe