Ga direct naar inhoud
Nieuws

35 jaar Schaapskooi Achter 't Zaand op het Dwingelderveld

20 juni 2022 | Sanne van Gemerden

Schaapskooi Achter 't Zaand is in 1987 op het Dwingelderveld door Natuurmonumenten opgericht. Het doel is nog steeds steeds om met schapen de heide te begrazen en zo de natuur te beheren.

dwingelderveld schaapskudde boerenzwaluw, schaapsherder

Schaapherder Johan Coelingh loopt al vanaf het begin als herder over het Dwingelderveld. Hij heeft vele voetstappen op het veld liggen, maar raakt nog steeds niet uitgepraat over dit prachtige landschap.

Bekijk hier een interview dat Johan Coelingh gaf bij RTV Drenthe:

Drentse heideschapen

Drents heideschapen op het Dwingelderveld

Een kudde heideschapen op het Dwingelderveld

Schapen maken het landschap

Heide is cultuurlandschap. Zonder begrazing van schapen zou het Dwingelderveld snel veranderen in een bos. De schapen eten grassen en jonge boompjes. Zo houden ze het heideveld open. In vroeger tijden werden schapen ingezet om de akkers vruchtbaar te maken. Elke boer had zijn eigen schapen die 's morgens met de herder meegingen naar de heide. Drentse heideschapen kunnen namelijk prima leven op het schrale dieet van grassen en kruiden dat hier groeit. Aan het einde van de dag gaan de schapen op stal. De mest die daar door de schapen wordt achtergelaten was voor de boeren vroeger belangrijke bodemverbetering. Nog steeds grazen de schapen op de heide en gebruiken we de mest op de akkers rondom het Dwingelderveld. Deze kringloop van voedingsstoffen is goed voor natuur. Je kunt dit zelf beleven. Wandel bijvoorbeeld de route route vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld of kom langs bij schaapskooi Achter 't Zaand. 

35 jaar Schaapskooi Achter 't Zaand uitzending ROEG! RTV Drenthe

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)