Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afsluiting familiepad Dwingelderveld voor broedende kraanvogel

02 mei 2024 | Zita Dijkema

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben in gezamenlijk overleg het veelgebruikte familiepad afgesloten. Ook dit jaar heeft een paartje kraanvogels hier een nest gemaakt. Kraanvogels zijn erg gevoelig voor verstoring. Telkens als er mensen over het wandelpad lopen, verlaten de vogels het nest. Met deze maatregel en de hulp van onze bezoekers hopen we dat de broedpoging slaagt.

Kraanvogel
Rust en ruimte
 

De afgelopen tijd was het erg nat, hierdoor was het erg rustig in de natuur. Ideale omstandigheden voor kraanvogels om een nest te maken. Doordat er bijna geen bezoekers waren dachten de vogels een rustige plek uitgekozen te hebben. 

De zon schijnt weer volop en onze boswachters verwachten de komende dagen veel bezoekers. Daarom heeft Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten besloten het pad tijdelijk af te sluiten. Telkens als wandelaars langs lopen verlaten de vogels het nest. Als we het pad niet afsluiten wordt het nest zo vaak verlaten dat het ei te veel afkoelt en het broedsel mislukt. We willen de kraanvogels echt kans geven om in alle rust hun eieren uit te laten broeden.
 

Kraanvogel
Glimp opvangen


Andere jaren broedde dit kraanvogelpaar ook op deze plek. Toen is hen rust gegund door het pad af te sluiten. Het is een goed teken dat ze het Dwingelderveld opnieuw uitkiezen om te nestelen. We hopen dat iedereen de privacy van de vogels respecteert. Ga niet voorbij de afzetting en houd de hond stevig aan de lijn. Met een beetje geluk kun je vanaf de picknickplaats met een verrekijker een glimp van de kraanvogels opvangen.

Foto van afsluiting
Zita Dijkema
Zita Dijkema