Ga direct naar inhoud
Nieuws

Drentse heideschapen op het Dwingelderveld

21 februari 2024 | Zita Dijkema

Een herder is zoveel meer dan alleen met de schapen door het veld lopen. Ze zijn continue hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het Dwingelderveld goed wordt beheerd. Onze herders Johan en Anja helpen samen met de Drentse Heideschapen en hun Hollandse herdershonden het Dwingelderveld open te houden. Benieuwd hoe ze dat doen?

Schapen op de hei

‘Je moet mee deinen met de kudde’

Schaapsherder Anja Prent: ‘Soms heb ik in mijn hoofd waar we naartoe gaan, maar de richting waar we heengaan wordt per dag bepaald door verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld door de weersomstandigheden zoals de wind of onweer, of andere oorzaken zoals de koeien die de heide begrazen, broedende vogels of in bloei staande bloemen. Het is daarom belangrijk om mee te deinen met de kudde en de omstandigheden! Samen met de hond zorgen wij ervoor dat de schapen op de juiste plekken grazen. Het is een constante samenwerking tussen mijn hond en ik. De hond dient als het ware als een soort hek.’

Anja Prent

Anja Prent met de schaapskudde

Heideschapen

Dwingelderveld staat bekend om de prachtige heide, als we niks doen groeit de heide dicht met grassen en boompjes. Daarom gaat de herder bijna elke dag samen met haar hond en zo’n 280 schapen de heide op. De heideschapen grazen in de winterperiode struikheide, waardoor de zaden loslaten en verder verspreiden, ook grazen de schapen het pijpenstrootje, zodat de heide meer ruimte krijgt. Drentse heideschapen, zoals de naam al zegt grazen op zeer schrale gronden, zoals heide. Het zijn slimme beesten, die precies weten waar ze wat lekkers kunnen grazen en waar ze snel weer voorbij lopen.

Schaap in de heide

Johan Coelingh:Het is voor de schapen belangrijk dat ze een vaste routine hebben, zo beginnen we s ’ochtends met het schoonmaken van de drinkbakken en de hooiruiven. De schapen zitten ondertussen ongeduldig te wachten en onze honden staan ook te springen om het veld in te gaan. Nadat we in de winterperiode wat hooi en grasbrokken bij voeren, gaan we op pad.’

Johan de herder met zijn hond

Johan met zijn hond Femke

Cirkeltje rond

De Drentse heideschapen zijn zeer nuttig voor het beheer op de heide. De schapen eten het pijpenstrootje en grazen de heide. In de winter is er niet altijd genoeg eten te vinden, dan krijgen de schapen grasbrokken en hooi. Dit wordt gemaakt van het gras en kruiden van de graslanden van Natuurmonumenten. Eén keer per jaar wordt de schaapskooi leeggehaald, Natuurmonumenten gebruikt de schapenmest om de omliggende akkers te bemesten.

Zita Dijkema
Zita Dijkema