Nieuws van de boswachter

Dwingelderveld cruciaal voor zeldzame bijen

20 april 2017 | Lian Flikkema

Zo’n 87(!) soorten wilde bijen komen voor in Nationaal Park Dwingelderveld

Dwingelderveld cruciaal voor zeldzame bijen

Bijzondere bijen met bijzondere namen


Tormentilzandbij, heidehommel en zadeldwergzandbij….allemaal bijen die zeldzaam zijn, bedreigd of zelfs ernstig bedreigd, maar toch voorkomen in het Dwingelderveld. Juist omdat de variatie aan planten zo groot is en de planten op verschillende momenten bloeien, kunnen de wilde bijen ‘hun’ voedselplant hier vinden. Ook nestgelegenheid moet er zijn: is er open, kaal zand, reliëf, oude bramenstengels om in te nestelen!

placeholder

Zijn honingbij en wilde bij concurrenten?


In het onderzoek is ook bekeken of honingbijen en wilde bijen elkaar beconcurreren. Zowel honingbijen als wilde bijen verzamelen stuifmeel en nectar. Honingbijen geven de voorkeur aan massaal bloeiende planten. Zij kunnen tot 6 kilometer naar voedsel zoeken. Wilde bijen zoeken op korte afstand en naar specifieke plantensoorten. Hoe ver moeten bijenkasten met duizenden honingbijen van de voedselplekken van wilde bijen staan? In ieder geval zo ver mogelijk van de belangrijkste planten voor de wilde bij!

placeholder

bijenkasten honingbij op het DwingelderveldFotograaf: © Natuurmonumenten - Albert Kerssies

Tip 1:


Fascinerende kost:http://www.eis-nederland.nl/rapporten">; Inventarisatie van de bijenvan het Nationaal Park Dwingelderveld bij Natuurmonumenten van EIS kenniscentrum insecten


Tip 2:


IVN Westerveld houdt een interessanthttps://www.ivn.nl/afdeling/westerveld/symposium-bijen-bermen-biodivers…; symposiumop 9 en 10 juni a.s. over bijen, bermen en biodiversiteit.


Tip 3:


Bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een kleine beestjestuin. Daarin staat ook een insectenhotel voor wilde bijen. Aan de dichtgemetselde gaatjes kun je zien, dat het hotel bewoond wordt door…..wilde bijen.


Tip 4:


Voor kinderen: doe mee aan de OERRR">https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/oerrr-dierenmanieren-insec… doe-middag dierenmanierenop 3 mei in Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Kinderen maken dan zelf een eigen insectenhotel.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo