Ga direct naar inhoud
Nieuws

Edelhert Drenthe mag blijven !

03 december 2020 | Fred Prak

27.000 natuurliefhebbers ondertekenden de petitie #welkomedelhertdrenthe . Daarmee is aangetoond dat veel mensen het edelhert als aanwinst zien voor de Drentse natuur. Natuurmonumenten is blij met dit signaal en kijkt uit naar de gesprekken met de provincie en andere betrokkenen over de toekomst van wilde edelherten in Drenthe.

Edelhert

Wild hert

Helemaal zelf besloot een edelhert op de Veluwe te beginnen aan een wandeling naar het noorden. Het dier arriveerde in 2018 in de provincie Drenthe en leeft daar sindsdien onder de radar. Tot dit najaar, toen hij werd gespot en er in de media berichten verschenen of dat wel kon, zo'n los wild hert? Hoe zat dat met de verkeersveiligheid en eventuele schade?

Allemaal legitieme vragen waarop de provincie vanuit haar verantwoordelijkheid een antwoord moest formuleren. De hamvraag daarbij was of het hert mocht blijven leven of moest worden geschoten. Ruud Kreetz, boswachter in Drenthe: “Mijn collega’s en ik zijn erg blij met het besluit van de provincie om niet actief op zoek te gaan naar dit edelhert en het dier in alle rust zijn gang te laten gaan. Dat is een aanwinst voor Drenthe en winst voor de natuur in heel Nederland.” 

Gesprek over de toekomst

Kreetz vervolgt: “Ook ben ik blij dat de provincie samen met andere partijen in gesprek wil gaan over de toekomst voor wilde dieren in Drenthe. Drenthe, een provincie die zich profileert met haar schitterende (oer)natuur, heeft voldoende leefruimte en draagvlak voor wilde edelherten.

Ook op andere plekken in Nederland voelt het edelhert zich thuis. Naast de Veluwe, waar herten en zwijnen binnen afrasteringen lopen, leven er inmiddels ook in Flevoland en op andere plekken in Gelderland edelherten. Dat is ook waarvoor in Nederland het nationaal natuur netwerk (NNN) is bedacht. Ecoducten verbinden natuurgebieden met elkaar en zorgen voor een veilige oversteek, landelijk zijn er goede afspraken over vergoeding van schade aan landbouwgewassen.

Eerste belangrijke stap

Kreetz hoopt dat er in de toekomst voor meer wilde dieren ruimte komt om te leven. “Of het nu om herten, vogels of insecten gaat, voor het herstel van de biodiversiteit in ons land zullen wij structureel meer ruimte moeten geven aan de natuur. Dat het hert in Drenthe mag blijven, is een mooie eerste stap.

 

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)