Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fietspad Benderse tijdelijk gesloten

14 februari 2024 | Zita Dijkema

Vanaf maandag 19 februari is het fietspad de Benderse over het Dwingelderveld en de naastgelegen zandweg gesloten voor fietsers en wandelaars vanwege werkzaamheden. Dit fietspad van half verharding over de heide, is door de zeer natte omstandigheden van de laatste tijd erg slecht geworden.

Fietspad Benderse

Hieronder zie je op het kaartje de alternatieve routes voor fietsers, wandelaars en ruiters.

Kaart met alternatieve routes

Werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden wordt er een nieuw toplaag aangebracht. Dit gebeurt op de plekken waar het pad nu niet goed is. Deze nieuwe laag is een mengsel van zand, leem en kleine steentjes. Dit wordt aan getrild en moet daarna uitharden. Na het aanbrengen van de nieuwe laag is het belangrijk dat het pad niet wordt betreden, anders ontstaat er schade door voetstappen of bandensporen. Daarom is het pad gesloten voor fietsers en wandelaars. Als het weer mee zit is het pad vanaf 8 maart waarschijnlijk weer open.

Jaarlijks probleem

Op het Dwingelderveld kan het in de winter erg nat zijn. Dit is goed te merken op plekken waar het keileem (een waterdichte laag) dicht aan de oppervlakte zit. Het fietspad over de heide heeft hier jaarlijks last van als het vriest. Zo ook dit jaar, daarom wordt het fietspad van een nieuwe toplaag voorzien.

Twee fietsers

Geliefd fietspad

Natuurmonumenten verwelkomt mensen in de natuur. Dat is de reden wij ons best doen om fiets- en wandelpaden toegankelijk en veilig te maken en houden voor bezoekers. Het onderhoud hiervan kost geld en wordt onder andere mogelijk gemaakt door de bijdragen van leden van Natuurmonumenten. Het fietspad over de heide is een geliefd pad. Door deze werkzaamheden wordt het beter begaanbaar.

Zita Dijkema
Zita Dijkema