Nieuws van de boswachter

Geitjes geboren in Dwingelderveld

14 december 2017 | Lian Flikkema

Er zijn 3 geitjes geboren in het Dwingelderveld. Nu kan het Kerstmis worden.

Geitjes geboren in Dwingelderveld

Schapen en geiten


Zo’n twintig jaar geleden liepen er nog 30-40 geiten bij de schaapskudde. De schapen vonden het prima en de herder was blij met de extra grazers. De kudde schapen was eigenlijk te klein voor het natuurgebied dat begraasd moest worden. Geiten kunnen meer aan; zij vreten ook jonge boompjes. Zo versterkten zij het werk van de schapen. Door de toename van lammeren waren er op enig moment echter 100 geiten bij de kudde. En toen ging het mis: de schapen hadden geen leven meer. Zo vervelend werden de geiten in de kooi.


Bokkenbrigade


Daarom werden de bokken geplaatst bij de Bokkenbrigade. Dit is een groep stoere Nederlandse landgeiten die ‘in dienst zijn’ voor het grovere werk; jonge boompjes als vogelkers en berk eten. Natuurmonumenten zet ze steeds op een ander deel van het Dwingelderveld in een raster. Zij kunnen het hele jaar rond hun werk doen en voorkomen zo dat struiken het heidelandschap overwoekeren.

placeholder

trotse Nederlandse landgeitFotograaf: Ben WaletBron: Natuurmonumenten

Ontmoeting met de schapen en herder


Tijdens een wandel- of fietstocht over het Dwingelderveld heb je grote kans om schapen en geiten te zien. Of neem een kijkje in de schaapskooi Lhee, Achter 't Zaand 4. Rond 16.45 uur is de schaapsherder vaak weer terug met zijn schapen. De opslagruimte naast de schaapskooi wordt nu verbouwd tot vrijwilligers- en bezoekersruimte. Zo kunnen we straks bezoekers nog beter het werk in en rond een schaapskooi laten zien.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo