Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heide Anserdennen wacht zonnige toekomst

20 september 2022 | Sanne van Gemerden

Op 30 augustus organiseerde Natuurmonumenten een excursie door de Anserdennen voor bewoners van de Benderse en het Witteveen. Boswachters Ronald Popken en Hans Krol vertelden over het belang van de droge heideveldjes en de geplande werkzaamheden om dit gebied voor de toekomst te behouden.

Excursie Anserdennen

Zonnige toekomst

Dit kleinschalig heidegebied, op grens van Dwingelderveld, groeit de laatste jaren steeds meer dicht met bomen en struiken. Om de heide robuuster en toekomstbestendig maken is er een projectplan ontwikkeld. Dit houdt in dat bomen langs de randen van de heide verdwijnen om de planten daar licht en lucht te geven. Boswachter ecologie Ronald Popken: “Heide is een pionier soort die baat heeft bij zonlicht. Schaduw van bomen en struiken is slecht voor de heide en maakt dat de struikheide een kwijnend bestaan gaat leiden.”

Heide met grove dennen

Voorbeeld van struikheideveld en solitaire grove dennen

Bijzonder stukje heide

Bewoners en bezoekers die deze plek kennen weten hoe bijzonder dit stukje heide tussen Achterlandse Veen en het Witteveen is. Het heeft een glooiende ondergrond met oude vliegdennen en zandpaden. Voor het Dwingelderveld is het uniek, omdat hier vooral struikheide groeit, een voorbeeld van droge heide en niet de natte heide waar het nationaal park bekend om is. Hierdoor leven er ook andere soorten. Herstel van de heide op deze locatie is goed voor bijen, vlinders, bloemen en zon minnende dieren zoals levendbarende hagedis en adder. Door het aanwezige bos te verminderen sluit het ook landschappelijk beter aan op de rest van het Dwingelderveld.

Kommavlinder

Kommavlinder op struikheide

Karakter behouden

Boswachter natuurbeheer Hans Krol: “De werkzaamheden beginnen dit najaar. Het is de bedoeling dat karakteristieke bomen zoals oude vliegdennen en eiken blijven staan. De sfeer van het heidegebied wordt opener, maar we hebben de wens is om het bijzondere karakter te behouden. Dit is ook de reden waarom er geen werkzaamheden plaatsvinden in een brede strook bos vanaf het Witteveen.”

Adder

Adders profiteren van meer licht op steile randen in de Anserdennen

Contact bewoners

Omdat de boswachters beseffen dat veel bewoners dit stukje Anserdennen beschouwen als hun achtertuin gingen ze tijdens een excursie met hen in gesprek. Suggesties en vragen gingen over en weer en leidden tot heldere verwachtingen en goede communicatie rondom de uitvoering van dit project. Wandelaars worden tijdens de werkzaamheden op de hoogte gehouden door informatiebordjes in het gebied.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)