Hommelmeetnet Dwingelderveld en Holtingerveld
Vroeger kwam de heidehommel in heel Nederland voor, maar nu gaat het steeds slechter met deze soort en komt de heidehommel alleen nog maar op een aantal natte Drentse heidevelden voor. Natuurmonumenten vindt het belangrijk om te weten hoe het gaat met de heidehommel en andere hommels in onze gebieden. Wil jij helpen de hommels in het Dwingelderveld en Holtingerveld in kaart te brengen?
Kom jij ons helpen tellen?
Boswachter Lars Kampjes: "Graag willen we meer inzicht krijgen hoe het met de heidehommel gaat. Daarom gaan we vanuit het hommelmeetnet van EIS Kenniscentrum Insecten en de Vlinderstichting telroutes uitzetten in gebieden waar de heidehommel nog wel voorkomt. Voor deze telroutes is EIS op zoek naar vrijwilligers die van maart tot september een route minimaal één keer per maand willen tellen."
Telroutes
Een route is tussen de 350 en 1000 meter lang en verdeeld in gebieden van 50 meter. Per gebied worden alle hommels op de route geteld. Vanaf 1 maart tot 30 september wordt er bij goed weer minimaal 1 keer per maand geteld, vaker mag altijd. De telroutes worden uitgezet in het Dwingelderveld en het Holtingerveld.
Aanmelden
Heb je interesse en wil je graag meer weten? In het voorjaar organiseert EIS een bijeenkomst samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Tijdens de bijeenkomst krijg je uitleg over hoe je hommels kan herkennen en op wat voor manier je ze kan tellen. Aansluitend ga je samen met de boswachter het veld in.
Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger bij EIS door een mailtje te sturen.
Voor meer informatie zie de website van EIS Kenniscentrum Insecten.