Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge jeneverbessen op het Dwingelderveld

21 januari 2020 | Lian Flikkema

De jeneverbes is een gevoelig typje: hij heeft licht, lucht en liefde nodig. In Nederland vindt nauwelijks verjonging plaats. De omstandigheden in het Dwingelderveld en het noeste werk van de Jeneverbesbrigade Kraloo heeft geresulteerd in een flink aantal jonge struiken. Iets om trots op te zijn.

Jeneverbes in avondzon

Jeneverbesstruiken

Ooit kwijnden de jeneverbesstruiken op de Kraloër Heide, aan de zuidkant van het Dwingelderveld, weg. De ooit zo open rand van de heide groeide dicht. En dat is funest voor de jeneverbes in het algemeen en jonge planten in het bijzonder. Licht en lucht zijn kernwoorden voor behoud en ontwikkeling van jeneverbesstruwelen. Dankzij de langdurige en regelmatige inzet van de Jeneverbesbrigade Kraloo staan de volwassen jeneverbessen weer in een open landschap. Bovendien zijn er jonge struikjes gevonden, die al fors gegroeid zijn. Soms tot meer dan één meter in zo’n 5 jaar tijd. Sommige vormden na 4 jaar al bessen.

bessen van de jeneverbes

Jeneverbesbrigade

Sinds 2009 is deze groep vrijwilligers bezig op de Kraloër Heide. Ze optimaliseren de leefomgeving van de jeneverbes. Daarvoor hebben ze niet alleen opslag, direct rondom de struiken, verwijderd. Ook langs de randen van het hele gebied hebben ze bomen gekapt. Daardoor kregen de struiken weer meer licht en lucht. Met verjonging als ultiem resultaat. Ook in de toekomst moeten deze pareltjes van het Nationaal Park Dwingelderveld liefdevol in de gaten gehouden worden. Voortdurend onderhoud blijft nodig.

tevreden vrijwilligers

Half-jaarlijkse monitoring van de 'Jonkies' door Henk Mulder en Aart van den Berg

Zelf zien:

De jeneverbessen van de Kraloer Heide liggen niet aan een wandel- of fietsroute. Maar ook bij schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee staan jeneverbessen en ook daar zijn nieuwe struikjes gevonden. Tijdens de fietstocht door het Dwingelderveld, in de buurt van de schaapskooi, zie je de mysterieuze jeneverbessen staan.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe