Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kom jij ook vogels tellen?

14 december 2023 | Zita Dijkema

Vogelen in de ochtenddauw, de zon zien opkomen, terwijl de natuur ontwaakt. Het is een unieke ervaring. Ben jij die vroege vogel die met andere natuurliefhebbers op pad gaat om broedvogels in kaart te brengen? Nou, dat kan! In maart 2024 organiseren Sovon, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de cursus Broedvogels inventariseren in Zuidwest-Drenthe.

Spreeuw op paaltje

Heerlijk om te doen!

Boswachter Hans Krol: “Broedvogels inventariseren op het Holtingerveld is heerlijk om te doen: je bent voor dag en dauw op pad, doet mooie waarnemingen en leert je eigen gebied heel goed kennen. De natuurbeheerders gebruiken de tellingen voor natuurbeleid en -beheer en voor beschermingsdoelen. Daarnaast gebruikt Sovon de gegevens, voor het berekenen van de vogelstand in Nederland.”

Foto van Hans Krol

Boswachter Hans Krol

Wie zoeken we?

Wij zijn opzoek naar gemotiveerde vogelaars, die voor dag en dauw opstaan. Als cursist leer je broedvogels te inventariseren. Na de cursus kun je zelfstandig tellingen in kaart brengen, volgens de BMP-methode. Door het beperkt aantal plekken gaan we ervan uit dat je na de cursus door gaat als broedvogelteller in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Terwijl er in het veld telkens aandacht wordt besteed aan het gedrag van broedvogels is dit geen cursus vogelherkenning. Deelnemers aan deze cursus moeten basis kennis hebben. Dit betekent dat je de meeste bos en heide broedvogels herkent op zicht en geluid.

Mevrouw aan het vogels kijken in een grasland gebied.

Aanmelden en kosten

Wil jij deelnemen aan de cursus Broedvogels inventariseren? Op 12 februari is er een informatieavond voor geïnteresseerden in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Aanmelden doe je voor 15 januari via Hugo Wieleman. Omdat jij tijdens en na de cursus bijdraagt aan de natuur wordt deze cursus aangeboden door Sovon, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De kosten van €400,- per deelnemer zijn dus voor onze rekening.

Twee personen zijn aan het vogelen in het bos.

Cursus

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden in het veld, onder leiding van een ervaren broedvogelteller. Tijdens de vroege ochtenden ga je in een klein groepje op pad en breng je de opgedane kennis meteen in de praktijk. Het gaat om de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. De theorielessen worden afgesloten met een toets en bij een voldoende ontvang je een certificaat.

Een goed gehoor is erg belangrijk, want de meeste vogels herken je op geluid. Test je kennis en doe hier de quiz. Voordat je begint, log eerst even in op deze website.

 

Appelvink in het water aan het wassen.

BMP-methode

BMP staat voor broedvogelmonitoring. Deze methode is ontwikkeld, zodat we een goed en betrouwbaar beeld van de vogelstand in Nederland krijgen. Bekijk hier de website van Sovon voor meer informatie over de BMP-methode.

Vragen?

Met vragen kun je terecht bij Hans Kruk ([email protected]).

Twee personen zijn aan het vogelen in het bos.
Zita Dijkema
Zita Dijkema