Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kraanvogels familiepad Dwingelderveld voltooien de broedtijd

01 juli 2021 | Sanne van Gemerden

Week 25 was spannend. De broedtijd van de kraanvogels langs het familiepad zat er bijna op. En ja hoor, vrijdag 25 juli maakt collega Eric Menkveld van grote afstand onderstaande foto. Rechts van de trotse kraanvogel zie je het gele, pluizige jong nog op het nest zitten.

Dwingelderveld

Kuiken uit ei

En ja hoor, vrijdag 25 juli maakt collega Eric Menkveld van grote afstand onderstaande foto. Rechts van de trotse kraanvogel zie je het gele, pluizige jong nog op het nest zitten. De rust en de ruimte die we de vogels gaven door het familiepad een maand niet te gebruiken leidde tot dit mooie resultaat. Helaas, heeft dit geluk slechts anderhalve dag geduurd. Zaterdagmiddag waren beide ouders opeens weg. Nog even kwamen ze terug maar daarna vlogen ze samen weer weg. Dat is geen goed teken want ze laten hun jong nooit alleen.

Kraanvogel met jong Dwingelderveld

Kraanvogel met jong langs familiepad Dwingelderveld

Eivlies

Na het weekend heeft een boswachter het nest bezocht. Het enige wat hij aantrof was een leeg eivlies verder geen enkel spoor. We kunnen alleen maar gissen naar wat er is gebeurd. Er zijn zoveel gevaren die op de loer liggen wanneer het om zo‘n kwetsbaar jong dier gaat.

Kraanvogel eivlies, Dwingelderveld familiepad

Het achtergebleven eivlies van het uitgekomen kraanvogel ei.

Stiekem

Het is heel jammer, maar tegelijkertijd weten we dat dit ook gewoon de natuur is. Gelukkig lopen er op dit moment op het Dwingelderveld nog twee grote, gezonde kraanvogelkuikens rond met hun ouders. Misschien dat dat er wel meer zijn, kraanvogels zijn nogal stiekem.

Dank

Ondanks dat deze afloop anders is dan gehoopt, willen we iedereen die is langsgekomen bedanken voor hun begrip en respect voor de broedende kraanvogels. Wie weet, maken ze volgend jaar opnieuw een nest op deze bijzondere plek? Het pad is weer vrij voor een mooie wandeling. Je kunt hier genieten van de schoonheid van het Dwingelderveld en je verwonderen over de bijzondere ontwikkelingen rondom dit familiepad.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)