Ga direct naar inhoud
Nieuws

Modderig fietspad Benderse Berg wordt verbeterd

01 maart 2023 | Sanne van Gemerden

Blubber, gladheid, wegslippen! Het fietspad dwars over de Dwingelderveld geeft problemen doordat er water op blijft staan en het pad hierdoor verandert in een modderstroom. Daarom wordt een deel van het fietspad op de Benderse Berg afgeschraapt en voorzien van een nieuwe, dikkere toplaag.

Modder, plassen, regenwater

Modderspetters

Elke winter is het nat op het Dwingelderveld. Dit is ook precies de reden waarom dit natuurgebied zo bijzonder is. De bezoeker moet altijd wel een beetje rekening houden met modder aan de banden of spetters op de kleding maar Natuurmonumenten wil voorkomen dat fietsers uitglijden of vallen.

Nieuwe laag

Daarom wordt een deel van het fietspad op de Benderse Berg rigoureus aangepakt door de oude laag weg te schrapen en een nieuwe laag halfverharding aan te brengen. Hierna is de verwachting dat de problemen minder zijn. De fietsers zullen minder last hebben van modder en gladheid.

Fietspad Benderse Berg

Fietspad en zandpad over het Dwingelderveld

Onder natte omstandigheden kan het glad en modderig zijn op het Dwingelderveld

Neem geen risico

Om fietsers te waarschuwen staan er aan beide kanten van het fietspad borden om aan te geven dat er verderop problemen zijn. Mensen die ongeoefend of kwetsbaar zijn wordt geadviseerd (zolang de borden er nog staan) om te rijden via het fietspad door de Anserdennen.

Laarzenexcursie Dwingelderveld. Foto Rene Koster

Neem altijd laarzen mee

Het Dwingelderveld is een nat gebied. Neem bij een bezoek altijd laarzen mee!

Kracht van de natuur

Boswachters van Natuurmonumenten doen hun best om onder zoveel mogelijk omstandigheden de natuur toegankelijk te houden. Maar soms zijn er momenten dat dit moeilijk gaat. Een voorbeeld is hiervan de natte heide op het Dwingelderveld. Het vele water in de winter is de reden waarom dit Nationaal Park zo bijzonder is. Bijzondere en zeldzame soorten leven hier zoals gentiaanblauwtjes en klokjesgentianen, gladde slangen en heidekikkers. Het betekent ook dat bezoekers er rekening mee moeten houden dat ze misschien niet altijd alles kunnen doen wat ze van plan waren.

Heidekikkers

Heidekikkers, een bijzondere soort op het Dwingelderveld

Voor de voortplanting hebben heidekikkers water op de heide nodig.

Begrip

De medewerkers van Natuurmonumenten doen wat mogelijk is om de situatie te verbeteren (zoals een deel van het pad vervangen). De gegeven, natte, terreinomstandigheden horen bij het Dwingelderveld. Daarom wordt bezoekers gevraagd om, met de uitleg hierboven, begrip te hebben voor de situatie.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden