Ga direct naar inhoud
Nieuws

Run Forest Run doneert voor steilrandjes in het Dwingelderveld

12 december 2019 | Lian Flikkema

Op zaterdag 14 december 2019 was het weer zo ver: de Run Forest Run vond plaats in het Dwingelderveld. Meer dan 550 hardlopers liepen een uitdagende trail door het Dwingelderveld. De deelnemers konden kiezen uit drie afstanden: 15, 26 of 43 kilometer. Eindresultaat: een tevreden organisatie, opgetogen sporters en een bedrag van € 1.500,-- voor het maken van steilrandjes voor insecten en amfibieën in het Dwingelderveld.

Hardlopen in het bos

Run Forest Run

Hardlopen in de natuur wordt steeds populairder. Het is natuurlijk ook fantastisch om door een bijna 4000 hectare groot nat heidegebied met een vrijwel ongestoorde horizon te lopen. Het natuurgebied, met de zacht glooiende heidevelden, vennetjes, bos en stuifzand, is bij uitstek geschikt voor een gevarieerde en technische tocht. De deelnemers vonden het ‘heel zwaar, heel gaaf, fantastisch’. Een vast bedrag per inschrijving is bestemd voor een concreet natuurproject in het natuurgebied. Sinds 2014 heeft Run Forest Run meer dan € 50.000,- opgehaald voor natuurprojecten. Dit jaar is het geld bestemd voor het maken van steilrandjes voor wilde bijen, andere insecten en amfibieën in het Dwingelderveld.

Voorbereidingen trailrun

Insecten hebben het moeilijk 

Veel insecten hebben het momenteel moeilijk en zijn zelfs aan het verdwijnen. Natuurmonumenten neemt tal van maatregelen. Het maken van steilrandjes is er één van. Het vormt een bijzondere en waardevolle woon- en nestelplek voor allerlei insecten: wilde bijen, graafwespen en andere specifieke heidesoorten als mierenleeuw en zandbij. Andere soorten vinden er weer een plek om na een koude nacht op te warmen.  De insecten trekken vervolgens weer predatoren aan zoals sluipwespen, hagedissen en roodborsttapuiten. Op deze manier ontstaat er een hele eigen aparte levensgemeenschap.

Zandbij

Tip:

Wil je zelf een trailrun lopen? De GPS-route van 23 kilometer laat je een zo gevarieerd mogelijk beeld zien van het Dwingelderveld: open heidevlaktes, vennen, plassen, bos en stoffige zandpaden langs weilanden.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe