Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapenscheerdag Dwingelderveld Achter 't Zaand

09 juli 2021 | Sanne van Gemerden

Bij de schaapskooi Achter ’t Zaand van Natuurmonumenten in Lhee is het elke woensdag in de zomervakantie schapenscheerdag. De eerste schapenscheerdag vindt plaats op woensdag 14 juli van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Heideschapen op het Dwingelderveld

De meeste Drentse heideschapen, waar deze kudde uit bestaat, zijn in juni al geschoren. De schapen met de mooiste vachten lopen nog rond. Op de scheerdag is het hun beurt en wordt hun wol vakkundig afgeschoren. Herder Johan Coelingh scheert deze schapen op ambachtelijke wijze, met een speciale schaar. Zo blijft de vacht ‘heel’ in één stuk, zoals het op het schaap zit. Deze kwaliteitsvachten zijn uitermate geschikt om te verwerken tot een prachtige, met de hand gevilte, schapenvacht. Tijdens schapenscheerdagen hebben bezoekers ruim de gelegenheid om met de herder te spreken over de kudde en het werk dat hij met zijn schapen doet op het Dwingelderveld.

Natuurmonumenten

Herder knipt het schaap met de hand op ambachtelijke wijze

Vrijwilligers van Wolteam de Zaandstee demonstreren wat je allemaal kunt maken van de natuurlijke heideschaapvachten met lange lokken. De ruwe vachten zijn hier ook te koop. Het kleinschalige infocentrum op het erf van schaapskooi de Zaandstee, is in de zomervakantie behalve op zondag ook op woensdag geopend voor publiek. Vrijwilligers staan graag u te woord en geven informatie over het Dwingelderveld. Neem plaats op één van de heerlijke zitplekjes onder de bomen op het erf met een kopje koffie of thee en Dwingelderveldkoek.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)