Nieuws van de boswachter

Vol verwachting klopt......

25 februari 2020 | Lian Flikkema

In het Dwingelderveld bij schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee is iedereen vol verwachting: de schaapherders (wanneer komen de eerste lammetjes? ) en de hoogzwangere ooien. Binnen nu en een maand zijn er tientallen lammetjes. Voor veel mensen luidt het de lente in. Het blijft een mooi gezicht om dat jong spul te zien dartelen.

Lam Drents Heideschaap

Voorbereidingen

De schaapherders hebben het nu al druk. De rammen en de jonge ooien staan buiten. Zij gaan soms nog wel met de schaapherder op pad. De hoogzwangere oudere ooien blijven binnen of zijn in de directe omgeving. Ze krijgen extra ruwvoer: hooi en brokken. Het voer is afkomstig uit de directe omgeving van de schaapskooi. De herders richten nu de lammerhokken in. Het is goed voor ooi en lam om, na de bevalling, even afgeschermd van de grote kudde te zijn.

hoogstzwangere ooien

En straks

Drentse heideschapen zijn goede moeders. De bevallingen zijn meestal gemakkelijk. Direct na de geboorte nemen de ooien de verzorging van de lammeren op. Er zijn dan ook bijna nooit fleslammeren. En dat is fijn, want de kudde verdubbelt bijna door het aantal lammeren. Werk genoeg dus voor de schaapherders.

Absoluut hoogtepunt

Zelf genieten van al dat jong spul? Even echt knuffelen met een lammetje? Het kan op de Lammetjesdag van schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee. Dit jaar op 1e Paasdag, 12 april tussen 13.00 tot 16.00 uur. Kom je ook op kraambezoek? Wel even online aanmelden

Er is nog meer te doen

Naast de schaapskooi ligt de vrijwilligers- en informatieruimte. Iedere zondagmiddag staan vrijwilligers klaar om te vertellen over het Dwingelderveld en de schapen. Soms zijn er demonstraties met wol in de hoofdrol. Of loop het familiepad, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Het loopt niet alleen langs de schaapskooi, maar ook door heidevelden, langs een ven en door het bos. 

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo