Ga direct naar inhoud
Nieuws

Watercrassula in ven op het Dwingelderveld

29 juni 2022 | Sanne van Gemerden

Een klein vetplantje met glimmende blaadjes die steeds tegenover elkaar aan het steeltje zitten. Dat is watercrassula. Het plantje is aangetroffen in een ven in het Kloosterveld. Natuurmonumenten laat onderzoeken hoe erg de invasie is en heeft het ven tijdelijk omheint met een raster. Na het onderzoek wordt besloten welke maatregelen te treffen om met deze invasieve exoot om te gaan.

Watercrassula

Ontsnapte exoot

De vetplant verspreidt zich snel. Vanwege de frisgroene kleur is deze plant in vijvers en aquaria geïntroduceerd vanuit Australië. Elk afgebroken stukje vormt een nieuw plantje dat zowel op land als in water kan leven. ’s Winters overleeft watercrassula met gemak in Nederland.

Explosieve verspreiding

Verspreiding gaat vaak ongewild. Afgebroken stukjes kleven aan schoenen, gereedschap en pootjes. Zo komt de plant op een nieuwe plek terecht en verspreidt zich explosief. Problemen ontstaan wanneer watercrassula beschermde planten overwoekert en verstikt.

Voorkom verspreiding

Het ven op het Kloosterveen is nu tijdelijk afgesloten om het risico op verspreiding van watercrassula te beperken. De invasieve exoot is begin 2022 hier aangetroffen. Help mee en voorkom dat je zelf (of kinderen of huisdieren) deze plant door het gebied verspreidt!

Kijk hier naar een filmpje over watercrassula in het Kloosterveld van RTV Drenthe.

Watercrassula

Watercrassula

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)