natuurgebied

Nationaal Park Dwingelderveld

Over dit natuurgebied

Zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes. Bos, stuifzand en schilderachtige esdorpen. Voor een afwisselende fiets- of wandeltocht bent u in Nationaal Park Dwingelderveld op de goede plek.

Met  jouw steun zorgt Natuurmonumenten ervoor dat haar gebieden hier in topconditie blijven. 

Natuurmonumenten aan het werk

Als we de heide aan zijn lot overlaten verdringen agressieve grassoorten en jonge bomen de heidestruiken. Natuurmonumenten plagt daarom regelmatig stukken heide, zodat de heide zich kan verjongen. Ook laten we koeien en Drentse heideschapen op de heide grazen. Zo blijft het open landschap in stand en zijn planten als klokjesgentiaan en zonnedauw van een toekomst verzekerd. Vlinders, libellen, reptielen, amfibieën en vogels behouden de ruimte die ze verdienen.

Natuurlijker bos

In Nationaal Park Dwingelderveld wordt stuifzand afgewisseld met bos, heide en jeneverbesbosjes. De bestaande saaie productiebossen vormen we geleidelijk om tot natuurlijker bos. We creëren open plekken en laten dode bomen staan, zodat de kleine en grote bonte specht in holtes kunnen broeden. Dood hout mag blijven liggen. Onder de schors leven larven, die bovenaan het menu staan van diverse zangvogels.

Avontuurlijke activiteiten

Maak gebruik van onze wandelroute en ontdek zelf dit vitale Drentse cultuurlandschap. Ook kunt u vanuit ons bezoekerscentrum in Ruinen deelnemen aan leerzame en avontuurlijke activiteiten die wij het hele jaar door voor u organiseren. Kijk voor het actuele programma-aanbod in onze activiteitenagenda.

Kamperen en schaapjes kijken

Aan de noordkant van het Nationaal Park Dwingelderveld ligt kampeerterrein De Olde Bârgen. Dit is een prima uitvalsbasis om te genieten van de rust en ruimte in dit prachtige natuurgebied. Kijk hier voor alle verblijfsmogelijkheden in en rond het Dwingelderveld.

Komt u met kinderen?

Kom dan eens langs bij de schaapskooi Achter ’t Zaand bij de herders Anja Prent en Johan Coelingh. Elke dag vanaf 17.00 uur kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje. Voor meer informatie bezoekerscentrum Dwingelderveld (0522) 47 29 51.

word nu lid