Ga direct naar inhoud
Nieuws

De November Wandelmaand

24 september 2018 | Cynthia Borras

November kan op de Waddeneilanden ruig zijn, met een striemende wind en donkere wolkenpartijen, afgewisseld met een strakblauwe hemel en een heerlijke najaarszon. Op Schiermonnikoog beleef je de pure, ruige schoonheid van het eiland het allerbeste wandelend. De eilanders hebben november dan ook uitgeroepen tot November Wandelmaand, met een divers aanbod voor liefhebbers van natuur, cultuurhistorie of culinaire verrassingen.

Herfstkleuren op het Rif

Een kleurrijk palet aan wandelingen en bijzondere ontmoetingen

Voor de zesde maal halen de eilander gidsen hun wandelschoenen tevoorschijn en biedt Schiermonnikoog een gevarieerd programma aan inwoner en gast. Zo trekt de boswachter samen met de wandelaars de eilander natuur in. Nemen meestervertellers hun luisteraars mee door de eilander streken en straten, langs karakteristieke plekken. En voeren échte eilanders hun gevolg mee naar vroegere tijden. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met trotse inwoners, ambassadeurs van Schiermonnikoog, die meer over ‘hun’ eiland kunnen vertellen dan in de toeristische boekjes staat.

Eilander huizen

Eilander huizen

Gluren bij de buren

Hoe leven eilandbewoners, wat doen ze in hun vrije tijd? Alleen tijdens de November Wandelmaand mogen bezoekers bij de eilanders een kijkje nemen. Sommige huizen op Schiermonnikoog herbergen een waar rariteitenkabinet! Kom even gluren bij de buren.

Sterrenhemel op Schiermonnikoog

Sterrenhemel op Schiermonnikoog

De donkerste plek van Nederland

Op Schiermonnikoog is het ’s avonds nog écht donker, en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Orion… Als het helder is kun zelfs de Melkweg te zien. Ga mee op sterren wandeling!

culinaire

Culinaire wandeling

Culinaire wandeling

De culinaire routes leiden deelnemers op eigen gelegenheid langs een vijf-gangen menu, geserveerd in vijf verschillende restaurants verspreid over het gehele eiland. Een middagvullend program, vol zowel culinaire als natuurlijke verrassingen. Want zoals dichter Willem Kloos ooit schreef: "De natuur is mooi, maar je moet er iets bij te drinken hebben"

duindoorns en vogels

Vogeltrek langs duindoorns

Op pad met de boswachter

De Vliegenzwam ken je vast wel, maar Judasoor, of de koraalzwam? Het najaar is de beste periode om paddenstoelen en trekvogels te spoten in het Nationaal Park. De boswachters van Natuurmonumenten nemen je mee de natuur in. In november komen zwermen koperwieken en kramsvogels speciaal naar het eiland om zich vol te vreten met bessen. In de polder vertelt de boswachter waar die duizenden rotganzen en brandganzen eigenlijk vandaan komen en waarom ze zo graag op Schiermonnikoog bivakkeren. Zorg vooral dat je de prachtige, maar onopvallende goudplevier niet over het hoofd ziet! 

Cynthia Borras
Cynthia Borras