Nieuws van de boswachter

In de winter op Schiermonnikoog

17 december 2019 | Cynthia Borras

Wist je dat de Wadden de meeste zonuren van Nederland hebben? Ook in de winter! Één van de beste redenen om naar Schiermonnikoog af te reizen dus.
Buiten de vakantie is het lekker rustig op Schiermonnikoog maar er is ook genoeg te doen. Hieronder volgt een greep uit alle leuke activiteiten die je kunt ondernemen in het Nationaal Park.

Schaatsen in de duinen

Wintervogels

Nergens in Nederland zijn er zo veel vogelsoorten te zien als in het Waddengebied. In de wintermaanden trekken vogels uit het Hoge Noorden naar warmere gebieden. Sommige van deze vogels brengen de hele winter door op Schiermonnikoog. Andere vogels doen het eiland even aan om bij te tanken en trekken verder door richting Afrika. Wil je zien welke vogels het eiland herbergt in deze tijd van het jaar? Laat je verrassen door de wintervogels excursie.

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Beleef de nacht in het Nationaal Park

Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In de winter is de hemel vaak zo helder dat je tijdens de sterrenexcursie zelfs de Melkweg kan zien.

’s Nachts beleef je de natuur van het Nationaal Park echt anders. Tijdens de avondwandeling wandel je mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over het eilander leven en de avondlijke natuur.

Orion Nebula vanaf Schiermonnikoog

Orion Nebula vanaf Schiermonnikoog

Op het wad in de winter

Wadlopen in de winter? Jazeker, dat kan. Op Schiermonnikoog kun je korte zwerftochten over het Wad maken met een gids van Natuurmonumenten. Onderweg ontdek je hoe de vele dieren van de Waddenzee de winterkou trotseren. Voor deze tochten is een stel goede laarzen en warme kleding voldoende. Wadlopen is altijd al een bijzondere activiteit voor avontuurlijke mensen, maar in de winter is het extra uitdagend!

De wadden. Prachtige en unieke omgeving en wadlopen is een geweldige ervaring❤️

Wadlopen op Schiermonnikoog

Schaatsen in de natuur

Bij strenge vorst kun je prima schaatsen op Schiermonnikoog. Aan de rand van het dorp ligt er voor groot en klein een natuurijsbaan. De ijsbaan wordt gerund door de plaatselijke ijsvereniging 'De Halve Maen'. De vrijwilligers vegen de baan en beheren de koek en zopie tent waar je terecht kunt  voor een beker koffie, chocolademelk of een lekker stuk rookworst. Ook bij de Berkenplas is het ijs vaak dik genoeg om te schaatsen. Klaar met schaatsen? Dan kun je in de horeca aan de plas lekker genieten van warme chocolademelk.

Maar het echte natuurijs ligt natuurlijk in de duinen van Schiermonnikoog. De ondergelopen duinvalleien om de west zijn prachtige pareltjes om rustig te oefenen met de kinderen.

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen in de duinvalleien op Schiermonnikoog

Cynthia Borras
Cynthia Borras
logo