Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dramatisch verloop van de lepelaars

11 augustus 2017 | Cynthia Borras

Een triest vervolg van de lepelaars op Schiermonnikoog!

Dramatisch verloop van de lepelaars

Een zware periode voor de lepelaars

Door het koude en tijdelijk natte voorjaar hadden de prachtige lepelaarkuikens het zwaar. De kleinste kuikens konden warm en droog gehouden worden onder de ouders. De kuikens tussen de tien en twintig dagen oud, met alleen nog maar donsveertjes, waren te groot om te schuilen onder de vleugels van het ouderpaar. Ze hadden nog te weinig waterdichte veerbedekking om zichzelf warm te kunnen houden. Ze werden nat en gingen dood aan onderkoeling. Hierdoor overleefden helaas maar 130 kuikens!

Dramatisch om zoveel dode kuikens aan te treffen

Petra de Goeij doet vanuit de ‘Werkgroep Lepelaar’ onderzoek naar deze eilandbewoners en is daarvoor ook met regelmaat te vinden op Schiermonnikoog. “Het is dramatisch om zoveel dode kuikens aan te treffen” zegt ze. Zoveel dode kuikens heeft ze niet eerder gezien sinds ze onderzoek doet. Daarnaast merkt ze op dat ook het voedseltekort in de Waddenzee mee kan spelen. “De Waddenzee moet weer gezond worden zodat er weer een groter aanbod van vis zal zijn. Doordat de lepelaars zo trouw zijn aan hun eigen stukje wad, wat we ontdekten met de zenders, kan het lokaal voedseltekort direct effect hebben. Enkele kuikens van gezenderde ouders zijn wel groot geworden en volgen we nu. We kunnen hieruit ook opmaken hoelang de jongen bij de ouders blijven om voedsel te gaan zoeken op het wad of in het Lauwersmeergebied.”

placeholder

Lepelaar (Platalea leucorodia) - Haarlemmerliede, Noord-Holland, Nederland, Europa

Fotograaf: © Natuurmonumenten - Laurens de Haas

Bron: Natuurmonumenten

Lepelaars komen vooral voor op onze Waddeneilanden en in het Lauwersmeergebied. In heel Europa gaat het om zo’n 6.000 broedparen van deze schitterende vogels, waarvan in Nederland zo'n 2.000 broedparen. In het Lauwersmeergebied broeden overigens geen lepelaars, maar als voedselgebied voor de Schiermonnikoger lepelaars is het erg belangrijk.

Wandel ook eens op het bijzondere eiland

Daarbij passeer je de Westerplas, geliefd bij lepelaars en andere watervogels, download de wandeling: Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

Cynthia Borras
Cynthia Borras