Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorjaarsfeest op Schiermonnikoog

16 april 2019 | Cynthia Borras

Op woensdag 1 mei organiseren de boswachters van Nationaal Park Schiermonnikoog een voorjaarsfeest. Doe mee aan een dag vol kinderactiviteiten van OERRR en bezoek de markt met eilander producten.

Voorjaarsfeest in de bloemenweide van Natuurmonumenten

Wilde bloemen en insecten verdwijnen

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap aan het verdwenen. “Ook met de vlinders en de bijen gaat het slecht in het land” vertelt boswachter Cynthia Borras van Nationaal Park Schiermonnikoog. Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met minstens 84% achteruitgegaan, waarbij 15 soorten zelfs helemaal uit Nederland zijn verdwenen. En dat is heel slecht nieuws! Wilde bloemen en insecten zijn namelijk erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen geen insecten en zonder insecten geen vogels.

Distelvlinder op kamille

Distelvlinder op Kamille

Voorjaarsfeest met kinderactiviteiten

Op woensdag 1 mei van 10 uur tot 14uur (inloop tot 12:30uur) laten de boswachters van Schiermonnikoog je zien hoe je van je tuin een klein natuurparadijs kunt maken. Ga met ons op insectensafari, timmer een insectenhotel, maak bloembommen, bak een broodje op stok, doe de bloemenquiz en maak kaarsen van bijenwas. Mee doen? Koop een kaartje hier of kom de dag zelf bij onze bloemenweide aan de Knuppeldam 4.

kinderactiviteit bloemen

kinderactiviteiten in de Bloemenweide aan de Knuppeldam

Kleine markt met eilander producten

Naast de kinderactiviteit vind je ook een kleine markt met een ruim aanbod aan eilander producten. De markt is voor iedereen gratis toegankelijk. Kom onthaasten op het ritme van de muziek van eilander Henriette Pieperiet, bewonder de wilde planten van kwekerij de Wilde Akelei, ruik de bijzondere Schierzeep van Werfzeep, proef de zuivelproducten van boerderij de Oorsprong en echt boerenkaas van Arjan, bewonder de kinderkleding van MVDtje en de gebreide knuffels van Ini, geniet van koffie, thee, eilander baksels en nog veel meer!!

Bloemrijke duinen op Schiermonnikoog

Bloemrijke duinen op Schiermonnikoog

Maak plaats voor wilde bloemen!

Een enkele wegberm of akkerrand daargelaten, vind je de variëteit aan wilde bloemen vooral in natuurgebieden. Op Schiermonnikoog beheren de boswachters kleur- en soortrijke duinvalleien en kwelders met zeldzame planten. Ook in het dorp zetten de boswachters zich in voor meer wilde bloemen. Samen met de basisschoolkinderen hebben de boswachters dit jaar nog twee braakliggende terreinen ingezaaid met allerlei wilde planten. Natuurmonumenten vraagt ook iedereen in Nederland plaats te maken voor wilde bloemen. 

Help je ook mee Nederland in bloei te zetten? Vraag de gratis toolkit aan

Cynthia Borras
Cynthia Borras