Ga direct naar inhoud
Nieuws

Milieuramp treft Wadden

04 januari 2019 | A. Zandt

De stranden en kwelders van de eilanden en de vaste landskust liggen bezaaid met matrassen, stoeltjes, speelgoed, schoenen, verpakkingsmateriaal, plastic korrels en ander rommel. Het komt uit 270 containers die deze week van een groot containerschip vielen, op de zeeroute boven de eilanden. Slechts een klein deel van de containers is pas teruggevonden. In drie containers zit de zeer gevaarlijke stof peroxide.

Zeehond tussen het vuilnis

Grote vuilnisbelt

‘De tranen stonden in mijn ogen. Het strand is één grote vuilnisbelt’ Boswachter Cynthia Borras is verdrietig en boos tegelijk. ‘Dit is een grote ramp voor de natuur van de Wadden.’ De grote delen zijn snel op te ruimen maar het grootste probleem zijn kleine plasticdelen en piepschuim. Dat verdwijnt in zee en stuift onder en in het zand. Het ecosysteem is overspoeld met plastic.

Schoonmaakacties

Overal worden acties op touw gezet om de rommel op te ruimen. ‘Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich spontaan aanmelden om te komen helpen!’ De coördinatie van de verschillende acties ligt bij de gemeenten. Zelfs het leger wordt ingezet om te helpen. Veerdiensten bieden korting aan en diverse ondernemers zetten zich in om te helpen.

Wil je helpen?!

Het schoonmaken zal nog weken of misschien wel langer gaan duren. Als je de handen uit de mouwen wil steken, zoek dan vooraf goed uit waar de hulp het hardst nodig is. Op sommige plekken is het (tijdelijk) schoon door de inzet van grote aantallen vrijwilligers. Zie onder een overzicht van locaties waar opgeruimd wordt. Houd er rekening mee dat het op de boten naar de eilanden erg druk kan zijn.

LET OP!

Voor maandag en dinsdag wordt harde wind en storm verwacht. Afval ruimen is dan praktisch onmogelijk en kan zelfs gevaarlijk zijn. De gemeenten van de eilanden en de Veiligheidsregio raden af om dan vuil te ruimen. Wacht met afval ruimen tot de wind weer gaat liggen!

Veiligheid!

  • Er worden nog steeds 278 zaken organische peroxide vermist. Wees voorzichtig als je een grote zak (25kg) vindt. Zorg ervoor hier niet mee in aanraking te komen en meld de locatie, liefst met coördinaten aan de hulpverleningsdiensten (112). Check eerst hier of het gaat om peroxide of om kunststof korrels. 
  • Houdt het weer in de gaten. Het is koud op het strand. Kleed je warm, water- en winddicht aan.
  • Kom niet in het donker op het strand. Er zijn al mensen verdwaald. Zorg dat je om 17.00 u van het strand af bent.

Texel

Op dit moment spoelt er nog weinig rommel aan en is schoonmaakhulp niet nodig.

Vlieland

Informatie volgt

Terschelling

Stichting de Noordzee organiseerde samen met onder meer ons een succesvolle Beach Clean-Up. Kijk verder op de website van de gemeente of de Facebookpagina van de Milieujutter.

Ameland

Gemeente Ameland coördineert het opruimen. Kijk op de website van de gemeente en volg de tweets van de gemeente Ameland.

Schiermonnikoog

Vandaag is het meeste afval opgeruimd. Het is afwachten wat met de komende vloed aanspoelt. Op de boot wordt op de schermen getoond waar je kunt helpen. Doe dat dan tussen paal 1 tot paal 7. Bij de strandopgangen liggen vuilniszakken die je kunt gebruiken. Kijk voor dat je gaat op de website van de gemeente.

Vaste landskust

Op sommige plekken is het redelijk schoon; op andere plekken is hulp gewenst. Zeehondencentrum Pieterburen organiseert dagelijks opruimtochten en werkt daarin samen met gemeenten en natuurorganisaties. Dit weekeinde zijn de medewerkers van het Zeehondencentrum actief op wadplaten en kunnen mensen op eigen gelegenheid afval verzamelen. Verspreid langs de kust staan afvalcontainers waar geraapt afval in kan worden gegooid. Op Facebook staat de laatste informatie over schoonmaaklocaties. Of zoek op Twitter met de hashtag #helpwad (tabblad 'latest') naar plekken waar naar afval gezocht wordt.

Zo is bij Wierum nog hulp nodig voor het rapen van piepschuim. Er wordt gratis soep gereserveerd voor de vrijwilligers.

Onbewoonde eilanden en wadplaten

Op de afgelegen plekken op het wad zoeken ervaren teams naar afval. In verband met de veiligheid en de rust van vogels en jonge grijze zeehonden, worden hier geen vrijwilligers ingezet.

A.Zandt
A. Zandt

Persvoorlichter