Ga direct naar inhoud
Nieuws

Najaarseditie Schiermonnikoog festival

26 september 2022 | Cynthia Borras

Inschepen voor een week wereldklasse: van 1 t/m 6 oktober loopt het kleinste Waddeneiland vol met de beste kamermuzikanten van de wereld. Beleef het najaar omringd door 300 vogelsoorten, 18 kilometer strand en het wad en meer dan 60 nationale en internationale top musici.

Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Kamermuziek van wereldklasse

Dit najaar loopt het vol met de beste kamermuzikanten van de wereld. In een ongestoorde wisselwerking tussen muziek en natuur ontdek je musici en composities uit alle windstreken, documentaires, lezingen, de onvolprezen masterclass van mezzosopraan Jard van Nes, nachtelijke sterrenwandelingen en excursies door de weergaloze natuur van het eiland.

De muziek schijnt in het licht van de actualiteit. Literair zwaargewicht Geert Mak en musicologische bruggenbouwer Leo Samama geven de wereld een gezicht in twee lezingen over oorlog, macht en moraal en de geheime stem van Sjostakovitsj en Auerbach. En waar woorden niet altijd toereikend zijn, spreekt de muziek: de jonge Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi opent het festival met een wereldpremière, waarna musici uit alle windstreken – maar allemaal geroemd om hun kunsten – aanstalten maken. Zo brengt slagwerker Dominique Vleeshouwers percussie-instrumenten van over de hele wereld naar Schiermonnikoog, steekt Remy van Kesteren het wad over met zijn selfmade harp en is sopraan Laetitia Gerards te horen in volksliederen uit o.a. Amerika, Armenië en Azerbeidzjan. Ook klinkt de Pianographe in het Oude Bezoekerscentrum, een interactieve installatie waarbij beeld en geluid samen een nieuwe wereld creëren.

Kijk hier naar het programma van het festival.

Kamermuziekfestival

Tussen muziek en natuur

Dit najaar kun je ook mee met twee heel bijzondere wandelingen waarin muziek en natuur helemaal op elkaar zijn afgestemd. 

Op zondag 2 oktober maken we een herfstwandeling door bos en duin. In een sfeervolle duinpan onderweg komen we het prijswinnende Dianto Reed Quintet tegen, dat voor deze gelegenheid de concertzaal voor de natuur verruilt. Thema van deze wandeling is herfst en vergankelijkheid. Meer informatie vind je hier.

Op woensdag 5 oktober is het thema ‘Met de kop in de wind’. We nemen je mee op een wandeling over het ruige Schiermonnikoogse strand. Aan het eind van de wandeling treffen we slagwerker Dominique Vleeshouwers, die op de gubal een muzikale ode brengt aan de zee, het strand en de wind. Meer informatie vind je hier.

Leden van Natuurmonumenten krijgen 30% korting op alle excursies.

Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Op excursie in de natuur

Naast muziek kun je ook genieten van het prachtige eiland Schiermonnikoog. Tijdens het festival verzorgt Natuurmonumenten regelmatig excursies. Ga op trekvogelwandeling, bewonder de sterrenhemel van Schiermonnikoog, verwelkom de herfst met een paddenstoelenwandeling of een bessentocht. Tot slot, struin door bos en duin en geniet van vogelgeluiden.

Naast de georganiseerde excursies heeft het Nationaal Park ook veel te bieden voor wie zelf in alle rust van de natuur wil genieten. De 30 kilometer fiets- en wandelpad, 18 kilometer strand en meer dan 300 vogelsoorten kun je ook ontdekken door de routes te lopen die de boswachters uitgezet hebben. De routes zijn online te vinden op de website van Natuurmonumenten of via de app NatuurRoutes te downloaden.

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras