Nieuws van de boswachter

Nieuwe plantensoort ontdekt op Schiermonnikoog

03 september 2015 | Natuurmonumenten

Eind augustus ontdekte een onderzoeksgroep een nieuwe plantensoort op Schiermonnikoog, de zeealant. Een zeer bijzondere vondst aldus boswachter Cynthia Borras: 'de vierde vindplaats in Nederland!'

Nieuwe plantensoort ontdekt op Schiermonnikoog

Onderweg naar het Willemsduin


De onderzoeksgroep onder leiding van Bart van Tooren, hoofd kwaliteitszorg bij Natuurmonumenten, nam enkele vegetatieproefvlakken op het Groene Strand en op de strandvlakte van Schiermonnikoog op. Borras: 'onderweg naar het Willemsduin waar je de slenk over moet steken, liep de groep een stukje richting het strand om de slenk droog te kunnen passeren. De zeealant stond tussen strandkweek en kwelderzegge vlakbij de slenk'.


Vierde vondst van Nederland


'Het is na Goeree,https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/duinen-van-goeree">Goeree,…; Griendhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/griend">Griend; enhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/texel">; Texel, de vierde vondst van de soort in Nederland, en tevens de meest noordoostelijke. Het is een mediterraan-atlantische soort die wellicht mede door klimaatverandering opschuift naar het Noorden'.


Oorspronkelijk uit het Middelandse zeegebied


De plant werd voor het eerst in 2006 in Nederland in Kwade">https://www.natuurmonumenten.nl/de-kwade-hoek">Kwade Hoek in Zuid-Holland aangetroffen. De dichtsbijzijnde oorspronkelijke groeiplaatsen zijn te vinden in Zuidoost-Engeland vlakbij Harwich. Normaal komt het geel bloeiende plantje in Bretagne en verder zuidwaarts tot in het Middelandse zeegebied voor. Misschien kom je het bijzonder plantje wel tegen als je 'een rondje Schiermonnikoog' gaat doen. Natuurlijk zijn er ookhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-schiermonni…; bewegwijzerde routes door Nationaal">http://www.np-schiermonnikoog.nl/documents/home.xml?lang=nl">Nationaal Park Schiermonnikoog.


placeholder

Fotograaf: Peter Meininger - zeealantBron: Saxifraga

Natuurmonumenten
logo