Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe terreinborden in Nationaal Park Schiermonnikoog

30 augustus 2023 | Cynthia Borras

Begin juni heeft Natuurmonumenten nieuwe terreinborden geplaatst bij de verschillende ingangen van de natuur in het Nationaal Park. De borden zijn aan het begin van de paden op de grens tussen gemeentegrond en het natuurgebied geplaatst. Op deze borden zijn de belangrijkste regels opgenomen die in het natuurgebied gelden. De terreinborden zorgen op het eiland voor commotie. Recent zijn borden ontvreemd en vernield, dat betreuren wij. In dit bericht lees je waarom deze borden nodig zijn om de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog te beschermen en te behouden.

Terreinbord Nationaal Park Schiermonnikoog

Waarom terreinborden?

Terreinborden staan overal in Nederland bij de entrees van natuurgebieden. Op deze borden leggen we uit wat de toegangsregels zijn in de natuur. Dat doen we allereerst om de natuur te beschermen, maar ook omdat het noodzakelijk (een juridische voorwaarde) is voor toezicht en handhaving.

Toegangsregels zijn niet in alle gebieden gelijk. Ze helpen het verblijf voor iedereen in de natuur prettig te houden.

Hardloopwedstrijd op Schiermonnikoog

Drukte in de natuur

De natuur op het Schiermonnikoog wordt jaarrond druk bezocht door toeristen en eilandbewoners. Steeds meer verschillende gebruikersgroepen gaan op zoek naar een plek om in de natuur te recreëren. Iedereen heeft daarbij zo zijn eigen wensen en voorkeuren en om die in goede banen te leiden zijn toegangsregels nodig. Deze geven aan wat mag, wat niet is toegestaan en waarvoor je toestemming nodig hebt van de boswachter.

Voor heel veel bezoekers is juist de natuur op Schiermonnikoog een belangrijke reden voor hun bezoek. We willen graag dat mensen daarvan kunnen genieten, maar niet alles kan overal. De natuur is ook kwetsbaar en moet beschermd worden.

Opvallende borden

De terreinborden op Schiermonnikoog zijn de borden van Natuurmonumenten die landelijk in al onze gebieden worden gebruikt. Regelgevende borden zijn voor de bescherming van de natuur belangrijk. Iedere bezoeker moet er kennis van nemen, ze moeten dus ook goed zichtbaar zijn.

De wet stelt dat een beheerder de bezoeker ‘op blijkbare wijze’ duidelijk moet maken wat de toegangsregels zijn. Op Schiermonnikoog maken wij hiervoor gebruik van terreinborden en vrijwillige toezichthouders die de regels persoonlijk aan onze bezoekers uitleggen.

Het doel is niet om zo veel mogelijk borden neer te zetten, maar precies genoeg om aan de voorwaarde van ‘klaarblijkelijkheid’ te voldoen. In open gebieden of gebieden met veel ingangen, zoals de Badweg en de Prins Bernhardweg, vallen de borden meer op dan in de gebieden met één ingang.

Op Schiermonnikoog kom je de terreinborden van Natuurmonumenten tegen aan het begin van de paden, op de grens tussen gemeentegrond en het Nationaal Park. Deze plekken zijn de entrees tot het beheergebied van Natuurmonumenten. Als we ze daar niet zetten, kunnen we erachter niet handhaven.

Terreinbord Westerplas Schiermonnikoog

De toegangsregels van Nationaal Park Schiermonnikoog

Op een terreinbord staan drie boodschappen: in welk gebied zijn we, wat zijn daar de toegangsvoorwaarden en wie handhaaft deze. Daarbij is zorgvuldig nagedacht over de specifieke toegangsvoorwaarden die in een bepaald gebied nodig zijn, want hoe minder tekst, hoe beter.

Op de terreinborden van Nationaal Park Schiermonnikoog staan de volgende regels:

  • Struinen toegestaan tenzij anders aangegeven. Nationaal Park Schiermonnikoog is struinnatuur, tenzij het anders aangegeven staat in het terrein. Als dat nodig is kan Natuurmonumenten kwetsbare gebieden tijdelijk afsluiten (bijvoorbeeld in het broedseizoen).
  • Fietsen op wegen en aangegeven fietspaden. Fietsers zijn welkom op wegen en op aangegeven paden (blauw bord “fietspaden”). Op Schiermonnikoog zijn geen mountainbikeroutes.
  • Honden aan de lijn. In Nationaal Park Schiermonnikoog moeten honden aan de lijn. Binnen het hondenlosloopgebied mag de hond los mits onder appel. Het hondenlosloopgebied vindt je hier.  
  • Paardrijden en mennen op aangegeven paden. Ruiters zijn op Schiermonnikoog welkom. Alle ruiterpaden die Natuurmonumenten onderhoudt voor ruiters vind je hier. 
  • Activiteiten tegen betaling en/of met groepen groter dan 20 personen uitsluitend met schriftelijke toestemming van Natuurmonumenten Wil je een activiteit of evenement organiseren Nationaal Park Schiermonnikoog? Dan heb je toestemming nodig van Natuurmonumenten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het een hardloopevenement, een schilderworkshop of bootcamplessen. De boswachter kan dan in overleg met de organisator bespreken waar de activiteit het beste kan plaatsvinden zonder schade toe te brengen aan de natuur. Het toestemmingsbeleid van Natuurmonumenten vind je op onze website.

In gesprek met de eilanders

Er is onder eilanders ongenoegen over de nieuwe terreinborden van Natuurmonumenten. Dat blijkt uit het artikel dat dinsdag 29 augustus op de NOS stond. Er zijn recent meerdere borden ontvreemd en dat betreurt Natuurmonumenten. Wij gaan de komende tijd graag in gesprek met de eilanders, de Gemeente en het Nationaal Park om deze situatie te bespreken.

Heb je vragen over de terreinborden van Natuurmonumenten in het van Nationaal Park Schiermonnikoog of over de toegangsregels? Mail je bericht naar [email protected] 

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras