Nieuws van de boswachter

Onze lepelaars, kris kras over land en wad

24 juli 2017 | Cynthia Borras

Het hoogste aantal lepelaarnesten ooit op Schiermonnikoog! Maar waar halen ze hun eten vandaan?

Onze lepelaars, kris kras over land en wad

Waar halen de lepelaars het voedsel vandaan?


De Westerplas lepelaars waren dit voorjaar heel erg mooi vanuit de schuilhut te zien. Een aantal lepelaars heeft een zender op gekregen, een zogenaamde UvA-bits logger die iedere tien minuten GPS coördinaten doorgeeft. Zoals op het kaartje te zien is, hebben alle lepelaars hun eigen gebied waar ze eten (foerageren). Opvallend is dat als ze op het oosten van de kwelder broeden, ze ook oostelijk foerageren.

placeholder

Fotograaf: RijksUniversiteitGroningen en Werkgroep Lepelaar

De vrouwtjes hebben allemaal hun eigen stukje wad


De Westerplas lepelaars foerageren alleen aan de westkant. Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. De mannen zitten overdag op het nest en gaan ‘s nachts eten. De meesten gaan daarvoor iedere nacht naar de overkant. Ze halen hun voedsel uit het Lauwersmeer. De vrouwtjes eten overdag met laag water op het wad en hebben allemaal hun eigen stukje wad.


placeholder

Lepelaar,Schiermonnikoog, Wad, foeragerenFotograaf: Gilberto PereiraBron: Natuurmonumenten

Plaatstrouw


Dit zijn dingen die we nooit hadden geweten als we die zenders niet op hadden gedaan. Ze zijn dus heel erg plaatstrouw. Deze informatie ontvingen wij van Petra de Goeij namens de RijksUniversiteitGroningen en Werkgroep Lepelaar.


Wandel ook eens op het bijzondere eiland


Daarbij passeer je de Westerplas, geliefd bij lepelaars en andere watervogels, download de wandeling: wandelroute-nationaal-park-schiermonnikooghttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-schiermon…;

Cynthia Borras
Cynthia Borras
logo