Ga direct naar inhoud
Nieuws

Petitie tegen stroomkabel door Schiermonnikoog aangeboden aan Tweede Kamer

15 juni 2021 | Fred Prak

Met maar liefst 34.582 ondertekenaars is vanmiddag om 13 uur de petitie tegen de aanleg van een zware hoogspanningskabel door Schiermonnikoog aangeboden in Den Haag. Een opvallende coalitie van burgers, eilanders, boswachters, boeren en Waddenliefhebbers overhandigden deze handtekeningen symbolisch aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer.

Eilanders, boeren, boswachters en Waddenliefhebbers

De petitie is namens de commissie in ontvangst genomen door de kamerleden Laura Bromet van Groen Links, Joris Thijssen  PvdA, Caroline van der Plas BBB, Tjeert de Groot D66, commissievoorzitter Farid Azarkan van DENK, Agnes Mulder van het CDA, Aukje de Vries VVD, Lammert van Raan PvdD, Gijs van Dijk PvdA, en Sandra Beckerman van de SP.

Onafhankelijk onderzoek

De aanbieders van de petitie vertegenwoordigd door Lutz Jacobi namens de Waddenvereniging, Arjen Kok namens Natuurmonumenten, Thom Verheul namens de eilanders en Henk Smith namens van LTO-Noord namens de boeren, roepen Kamerfracties en de demissionair staatssecretaris van EZK op onafhankelijk onderzoek te laten doen. Onderzoek waarin ook de belangen van natuur, eilanders en boeren serieus worden meegewogen. Duurzame energie is belangrijk, zeker met het oog op klimaatverandering. Maar naast snel is het zorgvuldig invoeren minstens zo belangrijk. Zonder onnodige natuur- en landbouwschade. Er zijn alternatieve tracés voorgedragen, met wel draagvlak in de regio en veel minder schade.

Met Duitsland of via IJmuiden?

Onderzoek samenwerking met Duitsland dat eveneens windparken ontwikkelt, bekijk de aanlanding van de stroomkabel bij IJmuiden, allemaal mogelijkheden die zorgvuldig onderzocht moeten worden om de klimaatdoelen te halen zonder onnodige  natuur en landbouwschade. Wij denken dat dit kan en worden daarin gesteund door onafhankelijke deskundigen. Wij roepen de Kamerleden dan ook op dat onafhankelijk en zorgvuldige (integrale) onderzoek af te dwingen.

Kamerleden van der Plas, Bromet en Thijssen

Kamerleden luisteren naar de aanbieders van de petitie tegen de stroomkabel door Schiermonnikoog

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)