Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schiermonnikoog Festival

19 december 2022 | Cynthia Borras

Ontdek de 12e voorjaarseditie van het Schiermonnikoog Festival; het festival waar jong muzikaal talent tot bloei komt tegen het betoverende decor van het kleinste Waddeneiland. De nieuwste generatie klassieke musici betreedt het podium in een divers concertprogramma. Internationale topdocenten ontmoeten aanstormend talent in een reeks openbare masterclasses. Ook daarbuiten verruimt Schiermonnikoog je blik, met verschillende lezingen, documentaires, natuur- en klankexcursies en sterrenwandelingen. Beleef het voorjaar tijdens het Schiermonnikoog Festival, omringd door 300 vogelsoorten, 18 kilometer strand en het door UNESCO beschermde wad.

Kamermuziekfestival

Gratis concert bij de Berkenplas

Sebastiaan Kemner, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, geeft voor het eerst een openbare masterclass trombone op Schiermonnikoog. Daarnaast voert hij met vijftien van zijn studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag Music for Wilderness Lake van de Canadese componist R. Murray Schafer uit. Dit optreden vindt buiten – op de Berkenplas – plaats tijdens zonsondergang (10 maart) en zonsopkomst (11 maart). Bij deze – gratis toegankelijke - optredens staan de trombonisten rondom de plas opgesteld en luistert het publiek terwijl ze in bootjes op de plas rondvaren.

 

Schiermonnikoog festival

Natuur- en klankenexcursies

Wat is er nou mooier dan tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog de muziek en de natuur van het eiland écht met elkaar te verbinden? Special voor het festival organiseren de gidsen van Natuurmonumenten tientallen bijzondere excursies in de natuur van het Nationaal Park.

Ga mee 'met de kop in de wind' over het ruige strand van Schiermonnikoog. Aan het eind van de wandeling treffen we in de duinen het Kana Trio. Deze drie jonge percussionisten brengen een muzikale ode aan de zee, de wind en het strand.

Bewonder de sterrenhemel van Schiermonnikoog tijdens een wandeling in het donker. We nodigen je uit voor een gesprek over de sterren, de geschiedenis van de wereld, en de kosmische harmonie tussen aarde en hemelgewelf. 

Wie vogelgeluiden wil leren herkennen, kan het best in maart beginnen. Als in april de Afrikaanse overwinteraars arriveren, wordt het in het bos een kakofonie waarin alle vogels door elkaar heen zingen. Nu is het vogelconcert nog lekker overzichtelijk. We maken onder meer kennis met het zilveren lachje van de pimpelmees, de vinkenslag, het speelgoedlocomotiefje van de goudhaan en de parachutevlucht van de graspieper.

Op woensdag 15 maart maken we een voorjaarswandeling door bos en duin. In een sfeervolle duinpan onderweg komen we het jong NBE tegen, dat voor deze gelegenheid de concertzaal voor de natuur verruilt. Thema van deze wandeling is de naderende lente.

Kijk voor het volledige natuurprogramma in onze agenda.

Programma Schiermonnikoog Festival

Ook ochtendconcerten, met Bachs Partita’s en sonates, uitgevoerd door de jonge topviolisten Mairéad Hickey, Stephen Waarts, Charlotte Spruit en Isobel Warmelink maken onderdeel uit van het programma. Cellist Ella van Poucke en pianist Caspar Vos vieren het Rachmaninovjaar – in 2023 is het 150 jaar geleden dat de Russische componist werd geboren – met een uitvoering van zijn monumentale Cellosonate en het nieuwe werk Tristissima van de Oekraïense componist Maxim Shalygin als hommage aan de jarige componist. Verder zijn er openbare masterclasses van zes topdocenten aan zo’n zestig studenten van conservatoria over de hele wereld, en muzikale natuurexcursies met optredens van het Kaña Trio en jongNBE (Nederlands Blazers Ensemble) tegen het decor van de betoverende natuur op het eiland. Katja Philippart, ecoloog en directeur van de Waddenacademie, geeft een lezing over de kwetsbaarheid van het Waddengebied, en wereldberoemde violist Janine Jansen laat je kennis maken met twaalf van de beroemdste Stradivarius’ violen in de documentaire Falling for Stradivari. Het programma van het Schiermonnikoog Festival vind je hier.

Cynthia Borras
Cynthia Borras