Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waddenfonds draagt bij aan nieuw Bezoekerscentrum Schiermonnikoog en herstelonderzoek onderwaternatuur Waddenzee

24 november 2018

Natuurmonumenten is verheugd met de bijdrage van het Waddenfonds aan twee grote projecten in het Waddengebied. Vandaag maakte het fonds bekend dat ze de ontwikkeling van het nieuwe bezoekerscentrum op Schiermonnikoog steunt. Het is een initiatief van Gemeente Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de VVV en het huidige bezoekerscentrum. 

Schiermonnikoog

Centraal in het dorp

Het volledig duurzaam gebouwde centrum krijgt wisselende exposities en tal van nieuwe activiteiten en arrangementen. Bezoekers kunnen straks terecht bij één loket, centraal in het dorp, voor informatie en actualiteit over het eiland, het Nationaal Park en Werelderfgoed Waddenzee.

Onderwaternatuur in beeld brengen

Het project ‘Waddenmozaïek” van Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen en NIOZ kan ook rekenen op een flinke Waddenfondsbijdrage. Onderzoekers gaan uitzoeken hoe het gesteld is met de onderwaternatuur in de Waddenzee en mogelijke herstelmaatregelen testen.

Praktijkervaring opdoen

Onderdeel van het project is een grootschalige praktijkexperiment om de effectiviteit te onderzoeken van bijvoorbeeld het sluiten van gebieden voor bodemverstorende visserij en het herintroduceren van grote stenen op de wadbodem. Deze opgedane kennis zal vervolgens door beheerders in de praktijk worden gebracht. Het persbericht van de projectpartners geeft meer informatie over Waddenmozaïek.

Waddenfonds investeert in Waddengebied

Het Waddenfonds is een gemeenschappelijke regeling van de Waddenprovincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Het fonds investeert in initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied versterken. Vrijdag 23 november maakte het fonds een bijdrage aan zes grote projecten bekend.