Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wij&Wadvogels Schiermonnikoog

21 april 2021 | Cynthia Borras

Van 2021 tot 2023 loopt het project Wij&Wadvogels in het gehele Waddengebied. Wij&Wadvogels heeft ongeveer 25 deelprojecten waarin organisaties met elkaar werken aan een rijke Waddenzee. Eén van die deelprojecten vindt plaats op Schiermonnikoog en heeft de realisatie van meer broed- en rustplekken voor wadvogels en verantwoorde voorzieningen om de vogels te bekijken als doel. Verschillende partijen slaan hiervoor de komende maanden de handen ineen, waaronder Natuurmonumenten, gemeente Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog, en Wetterskip Fryslân.

Scholeksters bij jachthaven
Lepelaars bij Westerplas

Westerplas en jachthaven

De afgelopen jaren zijn de Westerplas en het wad tussen de veerdam en de jachthaven sterk veranderd. Om de mooie Schiermonnikoogse natuur te behouden voor de toekomst hebben deze gebieden aandacht nodig. Wat zien we daar gebeuren en welke invloed heeft dat op de vogels? Hoe behouden we de mooie Schiermonnikoogse natuur voor de toekomst? En hoe kunnen eilanders en bezoekers op die plekken op een verantwoorde manier genieten van de vogels? De Westerplas en het wad tussen de jachthaven en de veerdam, zijn belangrijke gebieden voor wadvogels. De Westerplas is één van de weinige grote zoetwaterplassen van het eiland. In het voorjaar broeden er eenden, lepelaars, aalscholvers en veel zangvogeltjes. Bij opkomend water zoeken veel vogels de beschutting van de Westerplas op om te overtijen. Bij laagwater vliegen ze weer richting het wad om voedsel te zoeken. Dat doen ze bijvoorbeeld op het wad en in de slenk tussen veerdam en de jachthaven. In de hoek van de jachthaven, tegen de dijk aan, broeden oeverzwaluwen, tureluurs en scholeksters. Bij hoogwater staan er soms honderden plevieren, scholeksters, grutto’s en wulpen te wachten op het volgende laagwater.  

 

Jachthaven Schiermonnikoog

Jachthaven Schiermonnikoog

Met elkaar een goed plan

De betrokken partijen, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, gemeente Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân  en Rijkswaterstaat willen samen met eilanders en bezoekers tot een goed plan komen. Op 10 mei 2021 organiseerde Natuurmonumenten een live uitzending over het project Wij&Wadvogels op Schiermonnikoog. Tijdens de uitzending vertelden de boswachters wat het doel van het project is en hoe bewoners en bezoekers mee kunnen doen aan het project. De uitzending is terug te zien via https://webinar.geocast.live/wij-wadvogels/

Tureluur bij jachthaven

Tureluur bij jachthaven

Ga mee op excursie en deel je ideeën 

We nodigen graag eilanders en bezoekers uit om met ons mee te denken. Daarom organiseren we op 6 juli een fietstocht langs de Westerplas en de Jachthaven. Tijdens deze excursie vertellen boswachters over de bijzonderheden van beide gebieden, zoals wat voor vogels er te zien zijn. We horen graag wat jou opvalt en welke ideeën je hebt voor de toekomst van de Westerplas en de Jachthaven. Jouw inbreng wordt gebruikt om invulling te geven aan de beleefbaarheid van deze twee vogelgebieden.

Aanmelden

Je kunt in de ochtend, middag of avond meedoen met de excursie. Houd er rekening mee dat de excursie ruim een uur duurt. We volgen de coronamaatregelen van de RIVM en zorgen voor voldoende afstand en passende hygiënemaatregelen. Aanmelden doe je zo: Stuur een e-mail naar [email protected] , vermeld daarbij je naam, e-mailadres en je voorkeur voor de ochtend, middag of avond. Op basis van je voorkeur wordt je ingedeeld in één van de rondes en ontvang je de aanvangstijd.

Ben je slecht ter been en is fietsen lastig, maar wil je wel graag je ideeën en ervaringen delen? Stuur een e-mail naar [email protected] 

Ben je op 6 juli niet in de gelegenheid om mee te doen aan de excursies op het eiland, vraag dan naar de mogelijkheden om online je ideeën met ons te delen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Wij&Wadvogels op Schiermonnikoog? Stuur een e-mail met je naam en e-mailadres naar [email protected]. Je gegevens worden enkel gebruikt om je te informeren over Wij&Wadvogels.

Cynthia Borras
Cynthia Borras