Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeer zeldzaam fijn goudscherm ontdekt op Schiermonnikoog

08 augustus 2016 | Natuurmonumenten

Gijs Bouwmeester deed begin augustus een wel heel bijzondere ontdekking tijdens zijn afstudeeronderzoek. Waar de boswachters van Schiermonnikoog al ettelijke jaren naar op zoek waren, vond hij 'en passant' op de kwelder. Het zeer zeldzame fijn goudscherm.

Zeer zeldzaam fijn goudscherm ontdekt op Schiermonnikoog

Boswachters Cynthia Borras en Erik Jansen keken niet verrast op toen Bouwmeester met een foto van een plantje binnen kwam op kantoor. Na zijn rondje over de kwelder gebeurt dat wel vaker, even bij de boswachter checken om welke soort het gaat. Dit keer zo vervolgt Borras herkende collega Erik Jansen het plantje meteen: fijn goudscherm. Zeer zeldzaam, een topvondst!

placeholder

Fotograaf: Gijs Bouwmeester

Bijzondere vondst!

Samen zochten beide boswachters de afgelopen jaren met enige regelmaat naar dit plantje op Schiermonnikoog tijdens de bloeitijd tussen juli en september, maar zo zegt Cynthia: 'helaas nooit gevonden. We zijn blij met deze waarneming. Fijn goudscherm is zeer zeldzaam geworden in Nederland. De laatste keer dat het op Schiermonnikoog aangetroffen is, was in 2008. Op Texel en in Zeeland werden de afgelopen jaren enkele exemplaren gevonden. Het bloeit met gele, bijna onzichtbare bloempjes'.

Begrazing

Op de kwelder van Schiermonnikoog is het plantje te vinden op plekken waar de vegetatie kort gehouden is door koeien en ganzen. Fijn goudscherm is zouttolerant en groeit op hoge kwelders en zeedijken. De soort staat op de Nederlandse rode lijst van plantenals 'zeer zeldzaam en afgenomen'.

placeholder

fijn goudscherm op de kwelder.Bron: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten