Cookies op Natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten respecteert de privacy van jouw gegevens

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en jouw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en jou relevante advertenties te laten zien die op je interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik wil een optimaal werkende website" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op de link om jouw voorkeuren voor cookies te wijzigen.Meer uitleg over cookies

Kies jouw cookie instelling

Kies eerst de cookies die je wilt toestaan

Paviljoen de Posbank

Het moderne, transparante paviljoen De Posbank, ontworpen door architect Mastenbroek, is een echte blikvanger in Nationaal Park Veluwezoom. Voor het bijzondere gebouw zijn uitsluitend duurzame en milieuvriendelijke materialen gebruikt.

Architect Mastenbroek liet zich bij het ontwerp van Paviljoen de Posbank inspireren door de ontstaansgeschiedenis van Nationaal Park Veluwezoom: de ijstijden. Het paviljoen wordt als een spiraal omhoog geduwd en lijkt een opgevouwen plooi van het landschap.

Vanaf de entree loop je over een flauwe helling het restaurant in. De uitkragende serre biedt een fantastisch uitzicht op de omgeving. De verdiepingen zijn verbonden door een nagemaakte zwerfkei met daarin de trap en de lift. De gevels zijn vrijwel geheel van glas. Het paviljoen is zo transparant dat het bijna wordt opgenomen in de omliggende natuur.

Eten & drinken bij Paviljoen De Posbank

48 eiken

Bij de bouw van dit pand zijn uitsluitend duurzame en milieuvriendelijke materialen gebruikt. Een deel van de constructie bestaat uit 48 forse eiken en de vloer is gemaakt van schijven acaciahout. Binnen en buiten lopen in elkaar over. Ook de energievoorziening van Paviljoen de Posbank is duurzaam. In de kelder staat een pomp die warmte aan het grondwater onttrekt voor de vloerverwarming. Daarnaast zorgen drie zonneboilers voor de verwarming van het water. 90 zonnepanelen op het dak wekken jaarlijks circa 5000 kilowattuur stroom op: 100% schone energie.

Zonnepanelen

Gouden Piramide 2003

Paviljoen De Posbank is een van de projecten waarvoor Natuurmonumenten in 2003 is uitgeroepen als winnaar van de Gouden Piramide, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

  • Bouwjaar: 2002
  • Architect: Bjarne Mastenbroek