Nieuws van de boswachter

Al 16 hooglanderkalfjes in Nationaal Park Veluwezoom

23 april 2015 | Susanne Blommaert

De Schotse hooglanders in Nationaal Park Veluwezoom hebben gezinsuitbreiding gehad. Wie het gebied de komende tijd bezoekt, maakt een goede kans om de kalfjes te zien.

Al 16 hooglanderkalfjes in Nationaal Park Veluwezoom

In Nationaal Park Veluwezoom lopen zo’n 170 Schotse hooglanders. Inmiddels zijn er 16 kalfjes geboren. Het eerste is al in februari geboren. Ook de komende weken zullen er nog kalfjes geboren worden.


Beschermend


Het is een aandoenlijk gezicht, die langharige, roodbruine runderen met hun wollige kalfjes. Maar vergeet niet, het zijn wilde dieren. Het is extra opletten nu er kalfjes zijn. Dan zijn de koeien, maar ook de stieren heel beschermend. Houd minimaal 25 meter afstand, ga de dieren niet aaien, voeren etc.


Zelfstandig


Sinds 1982 vervullen Schotse hooglanders een belangrijke rol in de begrazing van Nationaal Park Veluwezoom. Zij helpen open ruimtes zoals heidevelden open te houden. De runderen grazen het jaar rond, dus ook in de winter ’werken’ ze door. Schotse hooglanders zijn sterke runderen en ze kunnen in hoge mate zelfstandig leven. Bovendien kunnen de koeien zonder hulp bevallen, wat bij andere runderrassen niet altijd zo is.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo