Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzonder bos Laag-Soeren officieel één geheel

02 maart 2021 | Susanne Blommaert

Met de aankoop van een stuk bos zorgt Natuurmonumenten ervoor dat een geliefd wandelgebied als eenheid behouden blijft voor Laag-Soeren.

Zwarte specht voert jong

Aan de noordkant van Veluwezoom, in het dorp Laag-Soeren, ligt Le Paradou. Een gemengd bos van zo'n veertien hectare, waar je in dit jaargetijde de spechten kunt horen roffelen. Le Paradou grenst aan een woonwijk en is een geliefde plek voor Soerenaren om een ommetje te maken.

Het beschermde gebied met 35 verschillende boomsoorten wordt al meer dan 40 (!) jaar beheerd door vrijwilliger Piet Blanksma. Hij doet dat uit liefhebberij, vanuit zijn achtergrond, vertelt hij tijdens een korte wandeling; hij groeide op in een bos en volgde een bosbouwopleiding, maar maakte carrière in de consultancy. Naast zijn baan hield hij zich een aantal dagen per jaar bezig met beheer van het bos; haalde wat weg, plantte wat bij, herstelde een laan. Alles kleinschalig en met veel gevoel voor detail. Ook hield hij altijd een oogje in het zeil.

Piet Blanksma op zijn geliefde pad in Le Paradou

Piet Blanksma op zijn geliefde pad in Le Paradou

Piet is met recht trots op 'zijn' Paradou. Het is een fijn, gevarieerd bos met een aantal flinke woudreuzen. Vandaar ook het 'lange bomenpad', één van zijn favoriete paden. Verder vind je er een aantal karakteristieke bomen, zoals een acacia vol spechtengaten. Vijf Nederlandse spechtensoorten komen hier voor. Als om dat te illustreren roept een zwarte specht. Even later vliegt het dier over, landt hoog tegen een stam en kijkt nieuwsgierig naar beneden. Alsof hij Piet even komt begroeten.

Tot voor kort had Le Paradou twee eigenaren, Natuurmonumenten en een particuliere eigenaar. Op eigen initiatief bood Piet destijds aan beide partijen aan het beheer voor zijn rekening te nemen. Niet dat de Soerenaren iets merkten van die tweedeling, want dankzij Piets inzet vormt het bos al sinds de jaren tachtig een eenheid waar je vrij kunt wandelen.

De eigenaar van het particuliere deel besloot onlangs zijn eigendom van de hand te doen en Natuurmonumenten kon het verwerven. Die 6 hectare natuurgebied lijkt misschien weinig. Maar in een land waar de natuur onder druk staat, telt iedere hectare en is het belangrijk om dit soort gebieden te behouden. Bovendien blijft het bos in zijn geheel toegankelijk voor wandelaars.

En Piet? Die blijft zolang zijn gezondheid het toelaat, zijn rol spelen in het beheer van het bos en als aanspreekpunt voor wandelaars. We hopen natuurlijk dat het hem nog lang gegeven mag zijn. Want Le Paradou mag dan een pareltje zijn voor Laag-Soeren, dat geldt zeker ook voor Piet.

Zelf een kijkje nemen?

Een van de ingangen is Harderwijkerweg 84, tegenover de Rozesteinweg in Laag-Soeren. Je herkent deze ingang aan de twee betonnen pilaren.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert