Nieuws van de boswachter

Bloemen en bloesem in Nationaal Park Veluwezoom

04 april 2019 | Susanne Blommaert

De zomertijd is ingegaan, de eerste bloemen bloeien. Ontdek wat er zoal bloeit in Nationaal Park Veluwezoom. En kijk wat je kunt doen om de wilde bloemen in jouw omgeving een handje te helpen.

Bloeiende gaspeldoorn

Je hoeft echt niet te wachten tot in de zomer de heide bloeit. Ook nu al kun je in Nationaal Park Veluwezoom genieten van bloemen . Een soort die je vrijwel het hele jaar kunt zien bloeien, is de gaspeldoorn. Deze wat op een brem lijkende struik zorgt voor gele accenten op de heuvels van Veluwezoom. In dit jaargetijde staan ook andere bomen en struiken in bloei: de krentenboompjes, de vuilboom en de sleedoorn. Langs sommige wandelpaden op landgoed Heuven kleurt het speenkruid de bermen geel. Minder zichtbaar, maar net zo waardevol, zijn de bloeiende bosbessenstruiken. Ga maar eens door de knieën en je ziet het subtiele rozerood tussen het frisse groen. Het zorgt voor kleur in de lentenatuur.

Bloeiende bosbessenstruiken in Nationaal Park Veluwezoom

Bloeiende bosbessenstruikjes in Nationaal Park Veluwezoom

Waarom belangrijk?

Ze zijn een lust voor het oog, al die bloemen om je heen, en ze ruiken vaak lekker. Bovendien zijn bloemen belangrijk voor de natuur. Insecten als vlinders, bijen en zweefvliegen komen erop af. Met het stuifmeel voeden ze hun larven en zorgen ze voor de bevruchting van planten. En de insecten worden op hun beurt gegeten door vogels. Zo heeft alles in de natuur met elkaar te maken.

Help de wilde bloemen

In natuurgebieden zoals Veluwezoom kun je nog volop genieten van wilde bloemen. Helaas zijn ze elders grotendeels uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving:

Vraag de toolkit aan >

Sleedoorn

Sleedoorn in bloei

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo