Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters vullen poelen bij op Veluwezoom

23 mei 2022 | Susanne Blommaert

Afgelopen week zijn 5 drinkpoelen bijgevuld in Nationaal Park Veluwezoom. En dat was hard nodig.

Een drooggevallen poel in Nationaal Park Veluwezoom

Pootafdrukken van wilde zwijnen in de taaie modder. Het zijn getuigen van dieren die geprobeerd hebben drinken te vinden. Tevergeefs, want deze poel staat helemaal droog. Of inmiddels: stond, want boswachters lieten de poel bijvullen. De regen van afgelopen week heeft het waterpeil nog wat extra verhoogd. Nu kunnen tal van dieren er de komende weken weer terecht voor een slok of een (modder)bad.

pootafdrukken van wilde zwijnen in de modder

Poelen als deze zijn belangrijke drinkplekken voor vogels en allerlei andere dieren in het relatief hoge en droge natuurgebied. Ook de bekende bewoners van Veluwezoom, zoals de wilde zwijnen, edelherten, Schotse hooglanders en IJslandse paarden, maken er dankbaar gebruik van.

Schotse hooglander in een poel

Droogte

Af en toe komt het water in de poelen laag te staan of vallen ze zelfs helemaal droog. Totnutoe gebeurde dat eens in de paar jaar en dan hartje zomer. Dit jaar staan enkele poelen halverwege mei al droog, als de zomer nog moet beginnen. De buien van afgelopen week waren een druppel op de gloeiende plaat. De droogte is daarmee nog lang niet voorbij en dat baart de boswachters zorgen.

Klimaatbuffers

Natuurlijk helpen ze de dieren graag door de poelen bij te vullen. Maar het is een noodgreep; de droogte heeft grote gevolgen voor alles wat er leeft. Door de eerdere droge jaren kreeg de natuur al een knauw. Er moet meer gebeuren, zo vinden de boswachters daarom. We moeten anders met water omgaan. Van oudsher voeren we in Nederland strijd tegen het water. Meer en meer zullen we ook strijd moeten voeren om het water dat er is, juist vast te houden. Natuurlijke klimaatbuffers helpen tegen droogte en wateroverlast. Natuurmonumenten legt zulke klimaatbuffers aan.

Lees meer over klimaatbuffers >

Maak van je tuin een klimaatbuffer >

Bekijk ook het interview van boswachter Ruben Vermeer bij het Jeugdjournaal >

Bruine kikker

Een bruine kikker wist de bijgevulde poel meteen te vinden

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert