Ga direct naar inhoud
Nieuws

De strijd om de luizenboerderij

23 juni 2021 | Susanne Blommaert

Wie zijn tuin niet te netjes houdt doet soms onverwachte ontdekkingen. Zoals een piepkleine 'boerderij' op een doorgeschoten gazon.

Een liefdevol verwaarloosde achtertuin

Op een mooie middag viel mijn oog op een felrood kevertje dat het moeilijk leek te hebben. Ik herkende de plek waar het zijn strijd voerde. Bovenin een nog niet helemaal uitgegroeide wilde plant. Het was me al eerder opgevallen dat de mieren hun nest helemaal tegen de stengel omhoog hadden gebouwd, en dat de plant vol bladluizen zat. De felrode kever, een leliehaantje, had het stevig aan de stok met de mieren en moest uiteindelijk afdruipen. 

Enig napluizen via Google leerde me dat hier sprake is van intensieve veehouderij op microniveau. De mieren ‘houden’ bladluizen en bouwen een overkapping over de luizen heen om ze af te schermen. En mochten er onverhoopt toch indringers in de buurt komen, zoals de ongelukkige kever, dan werken ze die er samen gewoon uit. 

Mierennest tegen de stengel

Het mierennest is helemaal langs de stengel omhoog gebouwd.

De mieren bouwen niet zomaar hun nest over een kudde bladluizen heen. Ze gebruiken de luizen als voedselbron. Deels melken ze de diertjes; de luizen scheiden honingdauw uit en dat zoetige goedje lusten de mieren wel. Maar vroeg of laat krijgen ze ook behoefte aan eiwitten en dan dient een deel van de luizen als slachtvee. Mieren schijnen tot 30% van hun veestapel op te eten. Fascinerend, toch?

 

Dit schouwspel kon zich de achtertuin voltrekken doordat we het gazon, dat er al niet bijster strak uitzag, te laat maaiden. Het was dit voorjaar lange tijd te koud en daarna te nat. En weer daarna schoot het erbij in. Dus kwam er van alles op wat we nog niet eerder in de tuin waren tegengekomen. En met de bloemen kwamen de bijen, libellen, kevertjes en vlinders. Inmiddels zijn we enthousiast! Voortaan gaan we altijd nog maar een deel van het gras per keer maaien. Het is zo leuk om te zien wat er allemaal groeit, rondkruipt en vliegt.

Gazon wordt bloemenwei

Red de insecten

Insecten hebben het moeilijk in Nederland. Als je bedenkt dat hun aantallen achteruit hollen, slaat de schrik je om het hart. Het is hoog tijd om daar samen wat aan te doen. Nog maar 15% van ons land is natuurgebied, en dat is lang niet voldoende om de insecten te redden. Laten we meer plekken insectenvriendelijk maken. Misschien inspireert mijn verhaal je een beetje!

Wat kan jij doen?

Op deze website staan leuke tips voor je tuin of balkon. Ook elders in dorpen en steden kan het beter. Bijvoorbeeld in bermen en langs slootkanten. Daarom roepen we met een petitie alle gemeentes in Nederland op om insectvriendelijker te worden. Teken jij ook?

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert