Nieuws van de boswachter

Deelnemers Midzomernacht sponsorloop steunen natuur Veluwezoom

01 februari 2016 | Susanne Blommaert

De opbrengst van de Midzomernacht sponsorloop komt dit jaar ten goede aan het beheer van het schitterende natuurgebied waar de route doorheen voert: Nationaal Park Veluwezoom.

Deelnemers Midzomernacht sponsorloop steunen natuur Veluwezoom

Een gebied om te koesteren


Beheerder Jeroen de Koe is blij dat de opbrengst van de Midzomernachtloop mag worden besteed aan ‘zijn’ Veluwezoom. "Fantastisch dat de wandelaars van de Midzomernacht sponsorloop een steentje willen bijdragen aan dit grandioze natuurgebied. De Veluwezoom vormt een ware schatkamer van de Nederlandse natuur. Groots en uitgestrekt: ruim 5200 hectare dat aansluit op andere Veluwse natuurgebieden en de uiterwaarden. Een gebied waar vele honderden herten en zwijnen leven en waar grote grazers zoals Schotse hooglanders en IJslandse paarden meehelpen om het gebied gevarieerd te houden."

placeholder

Zonsopkomst met Schotse hooglanders in Nationaal Park VeluwezoomFotograaf: Edgar StrikkelingBron: Natuurmonumenten

"Logisch dat hier ruim 2 miljoen bezoekers per jaar op afkomen. Zij ervaren hier een wildernisgevoel, genieten van de rust en ruimte en doen gezondheid op. Het beheer van deze schatkamer kost natuurlijk geld. Denk aan onderhoud van 350 km aan wandelpaden, de zorg voor de grote grazers, toezicht houden en beheer van bloemrijke akkers, monumentale lanen en omvorming naar natuurlijk bos. We zijn daarom heel blij met de bijdrage van de lopers. En heel trots om deze nacht gastheer te mogen zijn en mensen deze onvergetelijke ervaring te laten opdoen.”

placeholder

Doe mee met de midzomernacht sponsorloop en:

  • Je steunt 1 jaar lang 1 hectare natuurgebied

  • Je steunt het beheer van Nationaal Park Veluwezoom

  • Je helpt de grote variatie aan planten en dieren voor de toekomst te behouden

  • Je helpt het natuurgebied ook voor bezoekers goed toegankelijk te houden

https://midzomernacht.natuurmonumenten.nl/">;

placeholder

placeholder

Fotograaf: Geurt BesselinkBron: NatuurmonumentenGrote grazers waardevol

Grote kans dat je tijdens de Midzomernacht sponsorloop Schotse Hooglanders of IJslandse paarden tegenkomt. Het is een bijzondere ervaring om deze mooie dieren van dichtbij te zien en te horen. En ze zijn ook nuttig. Door te grazen houden ze de heide open, ze trekken rond, maken kuilen in het landschap en laten paardenvijgen en koeienvlaaien achter, waar mestkevers en andere diertjes op afkomen. Dit natuurlijke gedrag zorgt voor veel structuur en variatie in het landschap. Daarmee vervullen de grote grazers een belangrijke rol in het beheer. Met jouw bijdrage kunnen we de grote grazers de zorg bieden die ze verdienen, zoals veterinaire controles en onderhoud van drinkpoelen.


Namens beheerder Jeroen de Koe alvast hartelijk dank voor je deelname!

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo