Nieuws van de boswachter

Een boom met een verhaal

15 september 2015 | Susanne Blommaert

Natuurlijk, het bos van Nationaal Park Veluwezoom staat vol mooie bomen, maar deze springt eruit. Niet voor niets is aan de markante ‘jufferboom’ een legende verbonden …

Een boom met een verhaal

Hij is overduidelijk in verval, de jufferboom. Als een enorme hand steekt de dode boom uit de grond omhoog. De dikke, bastloze stam splitst zich in tweeën in tot een imposante vork. De zijtakken zijn lang geleden verdwenen. Wie het wandelpad volgt kan niet anders dan even stilstaan en kijken, de fantasie de vrije loop laten. Zo is ooit de legende van de jufferboom ontstaan.


https://boom.natuurmonumenten.nl/">;

placeholder

“Een boerin woonde met haar twee zoons in een oud boerderijtje aan de rand van het bos. De boerin werd ziek, maar geld voor de dokter of medicijnen was er niet. Dus besloten haar twee zoon een kalf te verkopen op de markt.

Op de terugweg kwamen de broers langs een oude, holle boom die bekend stond als de jufferboom. Er zou een juffer in huizen, die ’s nachts een lichtje liet branden in de boom en die je overdag kon horen spinnen. En ja, ze kwam tevoorschijn en sprak tot de twee broers. In het ‘Heidens Gat’ zou een schat liggen die ze bij volle maan konden opgraven. Op voorwaarde dat ze tijdens het graven zouden zwijgen.


De volgende dag was het volle maan en gingen de broers op pad. Ze stuitten inderdaad op een schat! De grote kist moesten ze met veel moeite uit het gat hijsen. Toen een van de broers de kist bijna liet vallen, viel de ander tegen hem uit. Je raadt het al: de kist verdween en de broers hebben hem nooit meer terug kunnen vinden.”


Zelf zien


Wil jij met eigen ogen zien welke boom de mensen heeft geïnspireerd tot deze legende? Kom de jufferboom dan zelf bekijken, wandel dehttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoo…; Sagen- en Legendentocht in Nationaal Park Veluwezoom.


Hier">https://www.google.nl/maps/place/52%C2%B001'21.7%22N+6%C2%B001'12.2%22E… vind je de plek van de boom op een kaart >>


https://boom.natuurmonumenten.nl/">;

placeholder

plant EEN BOOM IN ONS NIEUWE BOS!

Hou je van bomen zoals de jufferboom en van bos? Dan is er goed nieuws! Op landgoed">https://boom.natuurmonumenten.nl/">landgoed Haarzuilens (bij Utrecht) komt een nieuw bos. Jij kunt helpen dit bos te realiseren! Door één van de maar liefst 70.000 bomen te kopen en, als je dat leuk vindt, persoonlijk te komen planten!

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo