Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste kalfje van Veluwezoom

07 maart 2023 | Susanne Blommaert

Beschuit met muisjes op Veluwezoom! Het eerste kalfje van de Schotse hooglanders van dit jaar is geboren. Je bent van harte welkom om op kraamvisite te gaan, maar hou wel rekening met het moederinstinct van de mama’s.

Schotse hooglander met pasgeboren kalf

Op 6 maart zag het eerste hooglanderkalf van dit jaar het levenslicht. Meer zullen volgen. Een mooi gezicht hoe de wollige jongen bij de kudde lopen. Behalve hun moeder bemoeien ook andere vrouwtjes zich met het kroost. De kalfjes groeien op in de veiligheid van een hechte familiegroep. Wanneer er gevaar dreigt, gaan de dames om de kalfjes heen staan en wenden met hun hoorns het gevaar af. De stieren leven als vrijgezel op de heide en in het bos.

Het eerste hooglanderkalfje van 2023

Het eerste Schotse hooglanderkalfje van 2023

Kom van dit mooie lentetafereel genieten. Wees je ervan bewust dat de moeders nu in hun kraamperiode zitten. Toon respect en houd tenminste 25 meter afstand. Doorkruis een kudde niet, de oudere dieren zien dit als een bedreiging. Loop rustig om de kudde heen of keer terug.

Tip: neem een verrekijker mee om de kalfjes goed te kunnen bekijken. Ook met een camera met telelens kun je veilig van het jonge leven genieten zonder de Schotse hooglanders te verstoren. Je vindt de dieren op verschillende plekken in Nationaal Park Veluwezoom; in de omgeving van de burgemeester Bloemersweg en bij De Carolinahoeve maak je een goede kans ze tegen te komen.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert