Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fenna Ramos adopteert eerste Rhedense lammetje van 2020

18 februari 2020 | Marjolein Koek

Fenna Ramos heeft het eerst geboren lammetje van de Rhedense schaapskudde van 2020 geadopteerd. Daarmee vraagt zij aandacht voor het belang van schaapskuddes en hun onmisbare rol om de natuurcrisis die – deels - veroorzaakt is door een overmaat aan stikstof aan te pakken.

Fenna Ramos adopteert lam

Fenna Ramos adopteert eerstgeboren lam

Het eerste lammetje werd op 19 februari 2020 geadopteerd door Fenna Ramos en zij vernoemde het diertje naar zichzelf: Fenna. Het gaat om een symbolische adoptie, het lammetje blijft bij haar moeder en kudde. Fenna is hét gezicht van kinderzender NPO Zappelin, waar ze dagelijks te zien en te horen is als de zenderstem en in programma’s als “Zin in Zappelin”, “Zappelin GO” en “De Wereld van Zappelin”. Op YouTube is Fenna een grote hit. Met bekende kinderliedjes nodigt Fenna kinderen iedere dag uit om thuis voor de buis met haar mee te zingen en dansen.

Aaibare stikstofaanpakker houdt heidegebied in stand

Boswachter José Lamain: “Schaapskuddes zijn belangrijk voor het natuurbeheer: de schapen grazen in onze gebieden zodat ze open blijven en de heide behouden blijft.” Het werk van de schaapskudde is actueler dan ooit: door hun begrazing werken schapen mee aan het bestrijden van de negatieve gevolgen van stikstof. “Door teveel stikstof in – met name – heidegebieden, groeien planten als grassen, bramen en brandnetels enorm snel, en verdringen daardoor andere planten en bloemen. De schapen eten de snelgroeiende planten op en geven daardoor bijzondere planten en bloemen weer de ruimte. Die trekken vervolgens weer insecten aan, die bloemen bestuiven en bovendien zelf weer als voedsel dienen voor bijvoorbeeld zeldzame vogels als de nachtzwaluw.”

Honderdvijftig nieuwe ‘grasmaaiers’

Laura van Hooft werkt als stagiair bij de Rhedense schaapskudde: “als stagiair help ik bij de bevallingen, verzorg de dieren en geef lammetjes waar nodig de fles. We verwachten dat in één maand bijna 150 lammetjes geboren worden, dus dat is best heel druk. Tot april blijven ze net als de andere schapen hier bij de kooi, en kunnen mensen de lammetjes bezoeken én adopteren. Als de lammetjes groot genoeg zijn gaan we met de kudde en de schaapshonden weer aan het werk op de hei. De honden moeten dan alle zeilen bijzetten om de eigenwijze lammetjes in het gareel te houden.”

Steun de Rhedense Schaapskudde

Natuurmonumenten vindt het belangrijk om het eeuwenoude ambacht van schaapsherders te behouden. Daarom kan iedereen een lammetje adopteren en een naam geven. Voor de adoptie wordt een financiële bijdrage gevraagd, waarmee mensen bijdragen aan het behoud de schaapskudde. Meer info op www.schaapskudde.nl/adopteer-een-lammetje 

Marjolein Koek

Persvoorlichter landelijk & oost (Gld)