Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geen overeenstemming tussen organisator NK Wielrennen en Natuurmonumenten

22 maart 2024 | Inge Langwerden

Na meerdere gesprekken tussen Courage Events, de organisator van het NK Wielrennen 2024, de gemeente Arnhem en Natuurmonumenten blijkt dat de partijen te verschillend denken over de belastbaarheid van het Nationaal Park Veluwezoom, waar een deel van de route doorheen zou gaan.

Posbank met schapen

Broedseizoen

De natuur is kwetsbaar en tijdens een publieksevenement als het NK Wielrennen 2024 wordt deze meer verstoord. Dat vindt Natuurmonumenten niet acceptabel, zeker niet in het broedseizoen. Daarom had Natuurmonumenten enkele voorwaarden voor de NK-organisatie die deze verstoring tot een minimum zouden beperken. Daarnaast werd een bijdrage gevraagd voor een samen te bepalen natuurherstelproject, zodat de natuur in Veluwezoom ook iets aan het NK zou hebben.

Na meerdere gespreken blijkt dat een aantal van die voorwaarden te ver afliggen van hoe Courage Events en de gemeenten de organisatie van het NK voor zich zien. Courage Events en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal zeggen ernaar te streven het groenste NK Wielrennen ooit te houden. Natuurmonumenten stelt voor dat de organisatie een alternatieve route zoekt om het Nationaal Park Veluwezoom te ontzien.

Inge Langwerden
Inge Langwerden

Boswachter Communicatie en Beleven