Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het broedseizoen van de bosuil is begonnen!

23 februari 2021 | Sanne Rameckers

Nadat de bosuilen elkaar in december het hof hebben gemaakt is nu de leg en broedperiode begonnen.

Bosuil

Helaas gaat de uilenexcursie dit voorjaar nog niet door. Maar je kan zelf ook op pad. Loop de witte route vanaf bezoekerscentrum Veluwezoom en neem eens rustig plaats bij de wildobservatiepost Herikhuizen. Vergeet je verrekijker niet.

De baltstijd van de bosuil is in december. Dan maken ze elkaar het hof en kan je ze goed horen roepen. Het mannetje maakt het ‘echte oehoe oehoe' geluid en het vrouwtje een wat krijsend geluid ‘kie-wik kie-wik'.

Vervolgens start de legperiode in februari en begin maart. Een bosuil legt meestal twee tot vier eieren, maar in een jaar met veel voedsel soms wel vier tot zeven eieren. Na ongeveer 29 dagen broeden komen de jonge takkelingen uit hun ei.  25-30 dagen later kruipen ze voor het eerst uit de veilige nestholte en zitten ze in de buurt van het nest op de takken. Vandaar de naam 'takkelingen'. Zo worden ze nog een tijd door hun beide ouders gevoerd. Na een maand of drie gaan ze een eigen territorium zoeken.

Bosuil

Een bosuil is heel moeilijk te zien in het bos, maar als je goed kijkt kan je zomaar geluk hebben. Ze zitten overdag heel stil in een boom, vaak op een tak dicht tegen de stam. ’s Nachts jagen ze op muizen en kleine vogels, maar ze lusten ook graag kikkers, kevers en regenwormen.

Ga lekker op pad, uitgerust met verrekijker én geduld. De witte pijltjes route vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom voert je over het landgoed Herikhuizen naar de wildobservatiepost. Een leuke gevarieerde route van vier kilometer. Wil je een keer mee met een uilen activiteit en nog meer leren over deze bijzondere dieren? Meld je dan aan voor een van de wandelingen met onze ervaren Natuurmonumenten gidsen. Houd daarvoor onze activiteiten pagina in de gaten wanneer we weer met groepen op pad kunnen. Hopelijk heel snel!

Sanne Rameckers