Nieuws van de boswachter

Hooglanderkalfjes in allerlei kleuren op Veluwezoom

16 februari 2017 | Susanne Blommaert

In Nationaal Park Veluwezoom is een hooglanderkalfje geboren met een bijzonder kleur.

Hooglanderkalfjes in allerlei kleuren op Veluwezoom

Toch keek boswachter Berry Lamberts wel even op toen hij het jongste dier van de kudde onlangs zag. De boreling had namelijk een bruingrijze kleur, en het was voor het eerst dat Berry dat zag in de 30 jaar dat hij met de kudde werkt. “Je ziet ze hier zowel roodbruin als donkerbruin tot zwart en soms meer een soort van blond”, licht hij toe. “En we hadden een keer twee kalfjes in onze kudde, ongeveer even oud, die we ‘duo penotti’ noemden: het ene kalf was wit en het ander donkerbruin. Mooi om te zien, zo’n kudde in allerlei tinten. Als je ze ziet grazen in het heuvelige deel van de Terletse heide, geven ze het landschap extra kleur, zeker in de wintermaanden.”

placeholder

Schotse hooglander kalf met bijzondere kleur in Nationaal Park VeluwezoomFotograaf: Berry LambertsBron: Natuurmonumenten

Kom wandelen of fietsen


Ontdek de rijk geschakeerde kudde met het bruingrijze kalf tijdens een wandeling of fietstocht in het weidse natuurgebied. De Schotse hooglanders in Nationaal Park Veluwezoom hebben heel wat hectares tot hun beschikking. De kans is groot dat je ze tegenkomt op de Terletse heide bij Groenendaal en in de omgeving van de Burgemeester Bloemersweg. Zoals op deze">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoo… wandelroute >.

placeholder

Fotograaf: Susanne BlommaertBron: Natuurmonumenten

placeholder

Fotograaf: Ruud KoopmansBron: Natuurmonumenten

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo