Hooglanders in de sneeuw
Afgelopen weekend leefden we heel even in een witte wereld. Terwijl bijna alle koeien warm in de stal staan, kom je zelfs in de sneeuw nog Schotse hooglanders tegen. Ook als het regent, sneeuwt en vriest, lopen deze stoere dieren buiten. Waarom gaan de Schotse hooglanders van de Veluwezoom niet op stal?
Omdat het niet nodig is. Schotse hooglanders zijn erop gebouwd om het hele jaar door buiten te leven. Ze zijn winterhard en passen zich makkelijk aan de omstandigheden aan. Hooglanders eten in de zomer extra veel. Ze maken dan een dikke speklaag aan. Deze speklaag vormt een energiebron om de wintermaanden door te komen. Bovendien vormt de wintervacht een extra ‘jas’ die ze tegen weer en wind beschermt.
Oogje in het zeil
Tijdens de wintermaanden houden de boswachters de conditie van de Schotse hooglanders extra goed in de gaten. De boswachters hakken bij strenge vorst wakken in het ijs, zodat de dieren altijd voldoende water ter beschikking hebben. Het leefgebied van de kudde is op de Veluwezoom zo groot en afwisselend dat ze tijdens de wintermaanden aan voldoende voedsel kunnen komen.
Waarom zijn ze er?
De dieren leven sinds 1983 in Nationaal Park Veluwezoom. Ooit leefden er in Europa wilde paarden en oerrunderen. Zij hadden een belangrijke rol in de natuur. De Schotse hooglanders hebben die rol als het ware overgenomen. In de winter als er weinig gras is, eten ze taaie planten zoals brandnetels en distels. Dat geeft ruimte aan verjonging: in het voorjaar komen er nieuwe planten waar insecten hun eitjes op leggen en waar ze nectar van eten. En van die insecten leven weer vogels. In het vroege voorjaar als de sapstroom van bomen en struiken op gang komt, eten de hooglanders takken, twijgen en bomen aan. Zo helpen ze mee om de heide open te houden. Schotse hooglanders zijn heel belangrijk voor de variatie aan planten en dieren in het natuurgebied.
Zelf hooglanders spotten?
Wandel dan eens de groene route Carolinahoeve - Lappendeken. Start vanaf Parkeerplaats de Lappendeken in de Steeg, grote kans dat je deze interessante dieren tegenkomt. Let op! Je bent welkom in het leefgebied van de grazers. Bewonder ze vooral, maar blijf op afstand. Ze zijn rustig, maar niet tam. Houd je aan de gedragsregels.