Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hooglanders klaar voor de winter

21 december 2021 | Jose Lamain

Ieder jaar controleert de boswachter samen met de dierenarts de kudde Schotse hooglanders voordat ze de winter in gaan, een soort winterkeuring. De dierenarts bekijkt de conditie van de dieren. Ook gedurende de wintermaanden worden de dieren goed in de gaten gehouden.

Schotse hooglanders

Hollandse winters

Gezonde hooglanders kunnen met gemak Hollandse winters trotseren. Schotse hooglanders zijn aangepast aan winterse omstandigheden. Op de Veluwezoom hebben ze meer dan 5000 hectare ter beschikking en kunnen zomers en ’s winters voldoende voedsel vinden om te overleven. De boswachters zorgen er ook voor dat ze te allen tijde voldoende drinkwater ter beschikking hebben.

 

Hooglander in de sneeuw

Dikke vetlaag

Gezonde runderen hebben een dikke wintervacht en gedragen zich tevreden. Gedurende de zomermaanden en tot laat in de herfst eten ze extra veel en bouwen ze van binnen naar buiten een dikke vetlaag op. De belangrijke organen worden eerst voorzien van een beschermende laag en vervolgens wordt deze isolatielaag naar buiten toe uitgebreid. En hoewel er ook tijdens de wintermaanden voldoende voedsel te vinden is, kunnen de dieren in extreme omstandigheden de opgebouwde reserves gebruiken. Dat doen ze dan weer van buiten naar binnen, wat maakt dat de conditie niet altijd aan de omvang van de dieren af te lezen is.

Het gedrag van de dieren vertelt ons meer over hun welzijn. De boswachters weten waar ze op moeten letten. Dieren die zich afwijkend gedragen of een mindere conditie vertonen worden extra in de gaten gehouden. Wanneer een dier een te slechte conditie heeft en uitzichtloos lijden op de loer ligt, grijpen dierenarts en boswachter in en wordt een dier uit zijn lijden verlost.

De hooglanders leven in dit gebied al meer dan 20 jaar op deze natuurlijke manier. Het effect is dat de kalfjes in de lente geboren worden, in de periode dat er voor de moeders voldoende voedsel te vinden is om hun kalfjes te zogen. En dat het aantal hooglanders afgestemd is op de hoeveelheid voedsel dat aanwezig is. De hooglanders doen het dus helemaal zelf, puur natuur. Het is dan ook geen uitzondering dat dieren ouder dan 20 jaar worden, een uitzonderlijk hoge leeftijd voor runderen en daar zijn we best trots op!

Meer weten over de grote grazers op de Veluwezoom lees dan hier >>

José Lamain
Jose Lamain