Nieuws van de boswachter

Jill Schirnhofer en Britt adopteren eerste lammetjes

07 maart 2018 | Natuurmonumenten

Zojuist hebben presentatrice Jill Schirnhofer en Britt (8) de eerste twee lammetjes van de Rhedense schaapskudde geadopteerd. De schaapjes gaan voortaan door het leven als Margriet en Gijs Glitter. De geboorteteller van wollige telgjes dit jaar staat nu al op 133 en wekelijks worden er lammetjes geboren. Kinderen van de Mauritiusschool maakten het kraamfeest compleet. Natuurmonumenten nodigt iedereen van harte uit om ook een lammetje te adopteren. Met deze financiële adoptie draag je bij aan de instandhouding van de kudde.

Jill en Britt

Jill & Britt
Jill is illustrator, schrijver, programmamaker en actrice. Ze is vooral bekend van het jeugdprogramma ‘Jill’, wekelijks op tv. Britt (8) wilde haar idool Jill supergraag eens live ontmoeten. Stichting Kanjer Wens regelde dat voor haar. En het leek wel voorbestemd: de eerst geboren lammetjes zijn een tweeling. Na een uitgebreide knuffelsessie gaven Jill en Britt de lammetjes hun naam: Gijs en Margriet Glitter. Met zo'n achternaam moet het leven wel feestelijk worden vonden zij.

Lammertijd
‘De eerste geboorte én de eerste adoptie, dat zijn toch ieder jaar weer bijzondere momenten', zegt herderin Cynthia Berendsen. 'De lammertijd is voor onze kudde de drukste én de mooiste tijd van het jaar. We brengen soms letterlijk dag en nacht met elkaar door. Wakend over mijn schaapjes, met een glaasje wijn tussen het stro, breng ik dan de nacht door in de stal. En dan ook nog zo'n bijzonder kraambezoek: zestig kinderen, Jill, Britt en het Jeugdjournaal.'

Belang schaapskudde
Natuurmonumenten vindt schaapskuddes met een herder belangrijk, voor zowel het natuurbeheer als voor de cultuurhistorische waarde van dit eeuwenoude ambacht. De schapen grazen per dag zo’n 7 a 8 uur; alleen in de lammerperiode zijn ze ook overdag bij de kooi. Boswachter Tineke Veldhorst 'Met dank aan de Rhedense kudde blijft het open heidelandschap van de Veluwe behouden.' Halverwege vorige eeuw was het Veluws heideschaap bijna uitgestorven. Dankzij Stichting de Rhedense Schaapskudde en met hulp van de Stichting zeldzame huisdierrassen is op basis van oude raskenmerken het Veluws heideschaap succesvol teruggefokt en weer volop op de Veluwe te vinden: negen kuddes met  in totaal 1.400 schapen.

Kijk hier naar de adoptie van lammetjes op het Jeugdjournaal.

 

Schaapjes
Natuurmonumenten
logo